Aproximativ 110 milioane de ruşi au fost aşteptaţi ieri la urne pentru a-şi alege cel de-al treilea preşedinte de după căderea URSS. De fapt, pentru a-l confirma în funcţie pe cel pe care au mizat analiştii politici şi presa occidentală – Dmitri Medvedev.
Aproximativ 110 milioane de ruşi au fost aşteptaţi ieri la urne pentru a-şi alege cel de-al treilea preşedinte de după căderea URSS. De fapt, pentru a-l confirma în funcţie pe cel pe care au mizat analiştii politici şi presa occidentală – Dmitri Medvedev.
După numărarea a circa 30% din buletinele de vot, Comisia Electorală Centrală a confirmat aseară faptul că Medvedev a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale de ieri. Potrivit datelor oferite de CEC, Dmitri Medvedev (Rusia Unită) a obţinut între 64,86% şi 69,6%, Ghenadi Ziuganov (Partidul Comunist) – 19,01%, Vladimir Jirinovski (LDPR) – 11,72%, iar Andrei Bogdanov (Partidul Democratic) – 1,46%. Experţii de la Comisia Electorală Centrală au anunţat că rata de participare la vot a fost de peste 64%.
COMUNIŞTII, NEMULŢUMIŢI. După publicarea rezultatelor obţinute la ieşirea de la urne, comunistul Ziuganov a promis că va denunţa în justiţie neregulile din timpul scrutinului. Potrivit agenţiei de ştiri ITAR-Tass, citată de Reuters şi preluată de Mediafax, liderul Partidului Comunist Rus susţine că are dovezi că rezultatele date aseară publicităţii au fost falsificate. În echipa adversă, cea a lui Medvedev, circula însă aseară o altă ipoteză: scrutinul din Rusia a oferit “o alegere reală” şi a demonstrat că nimic nu a fost decis dinainte.
Serghei Sobianin, şeful campaniei lui Medvedev, a declarat presei că “rata de participare foarte ridicată” a demonstrat că oamenii au ales ei înşişi şi nu s-au încrezut în alegerea altcuiva. “Acest lucru demonstrează că rezultatele nu au fost decise dinainte”, a adăugat Sobianin, după o campanie denunţată drept “farsă” de Opoziţie.
INTERES GLOBAL. Scrutinul de ieri a fost monitorizat de circa 300 de observatori străini din peste 30 de state, care reprezentau aproximativ 17 organizaţii internaţionale, cu excepţia OSCE. Un număr-record de jurnalişti a primit acreditare de la Moscova să acopere evenimentul de ieri – 2.000 de jurnalişti ruşi şi străini (din 47 de ţări).
“Necunoscuta”
Dmitri Medvedev era creditat în sondaje cu 70%-80% dintre intenţiile de vot. Despre tandemul Medvedev-Putin (actualul lider de la Kremlin a promis că va accepta rolul de premier al Rusiei), analiştii vorbesc destul de rezervat. De altfel, tandemul este denumit “principala necunoscută”, o echipă a surprizelor. În timp ce atribuţiile preşedintelui rus se rezumă la rolul de comandantul suprem al armatei, la stabilirea direcţiilor politicii interne şi externe, la garantarea respectării Constituţiei şi a drepturilor cetăţenilor, atribuţiile premierului sunt mai “realiste”, comentează Reuters. Premierul, care răspunde direct în faţa preşedintelui, stabileşte, între altele, preţul gazului, al electricităţii şi al transportului local, controlează politicile sociale, ale muncii şi ale familiei.