x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Drogurile au scos băncile din criză

Drogurile au scos băncile din criză

de Sînziana Stancu    |    14 Dec 2009   •   00:00

Miliardele de dolari provenite din traficul cu droguri au ţinut sistemul financiar pe linia de plutire chiar şi atunci când criza finanaciară mondială ajunsese la apogeu.

Afirmaţia îi aparţine "ţarului" drogurilor şi crimei organizate din ONU, Antonio Maria Costa. Şeful Biroului de trafic de droguri şi crimă organizată din cadrul Naţiunilor Unite a mai declarat că în anchetele pe care le-a făcut a obţinut destule dovezi că reţelele de crimă organizată au fost "singurele surse de capital lichid investit" în mari bănci aflate în pragul falimentului anul trecut.

Costa, citat de The Observer, a precizat şi că cea mai mare parte din cele 352 de miliarde de dolari obţinute ca profit din traficul de narcotice a fost absorbită deja în sistemul economic. Oficialitatea de la ONU a mai dezvăluit că a obţinut primele informaţii despre faptul că băncile "spală" bani proveniţi din droguri le-a primit în urmă cu un an şi jumătate, de la unele servicii secrete şi organe de anchetă.

"Împrumuturile între bănci se bazau pe bani proveniţi din traficul cu droguri şi din alte activităţi ilegale. Erau semnale că unele bănci fuseseră salvate în acest fel", a declarat Costa, de la biroul său din Viena, fără a divulga însă numele vreuneia dintre băncile implicate. "Atunci (anul trecut, n.r.) a fost momentul când sistemul fusese, iniţial, paralizat, din cauza imposibilităţii băncilor de a se împrumuta reciproc.

Infuzia progresivă de lichidităţi în sistem a salvat situaţia, iar problema banilor ilegali a devenit automat mai puţin periculoasă decât ar fi fost iniţial", a mai explicat expertul.

Toate dezvăluirile lui Costa ridică însă serioase semne de întrebare despre influenţa crimei organizate asupra sistemului economic mondial în vreme de criză şi impune totodată ca, pe viitor, sectorul bancar să fie supus unui control strict, prin aplicarea unei legislaţii mai eficiente de către Fondul Monetar Internaţional, aşa cum au cerut mai mulţi lideri, între care şi preşedintele american Barack Obama sau premierul britanic Gordon Brown.

×
Subiecte în articol: externe