x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După 30 de ani de săpături, doi căutători de comori descoperă un tezaur care valorează 12,5 milioane de euro! (VIDEO)

După 30 de ani de săpături, doi căutători de comori descoperă un tezaur care valorează 12,5 milioane de euro! (VIDEO)

27 Iun 2012   •   07:51
După 30 de ani de săpături, doi căutători de comori descoperă un tezaur care valorează 12,5 milioane de euro! (VIDEO)

Dupa ce, timp de trei decenii, au explorat, fara succes, aceeasi zona de pe insula britanica Jersey, Reg Mead si Richard Miles au dat, in sfarsit, lovitura. Cei doi cautatori de comori au descoperit in jur de 50.000 de monede de argint datand din epoca fierului. Este cel mai mare tezaur de monede celtice gasite in nordul Europei. Monedele sunt prinse intr-un bulgare imens de pamant, de 750 de kilograme, potrivit tabloidului britanic Daily Mail.

Reg Mead si Richard Miles au banuit ca tezaurul se afla pe insula Jersey si timp de 30 de ani au facut sapaturi intr-o singura zona. Acolo unde un batran ar fi gasit, la un moment dat, cateva monede de argint. In februarie, ei au gasit 60 de monede de argint si una de aur, din secolul I i.H.

Au continuat cautarea, convinsi ca exista si alte piese. Si au avut dreptate, cei doi gasind recent cele 50.000 de piese de argint.

Reg si Richard au fost ajutati in explorari de un detector de metale performant.

"Detectorul a inregistrat semnale foarte puternice asa ca am luat imediat legatura cu arheologii. Au inceput sa sape si nu ne-a venit sa credem cand am vazut cate monede sunt. Toate erau intr-un singur loc. De 30 de ani caut si niciodata nu am mai vazut asa ceva", a declarat Reg Mead.

Dupa patru zile de sapaturi, "pachetul" a fost scos la suprafata. "Sunt pur si simplu naucit", a exclamat Reg.

Neil Mahrer, de la Muzeul din Jersey, care a ajutat la scoaterea banilor din pamant, a declarat: "Este cel mai mare tezaur de monede celtice. Este extraordinar. Toate monedele sunt din argint".

Profesorul Philip de Jersey, expert in monede celtice la Universitatea Oxford, a declarat ca aceasta descoperire este extrem de importanta pentru ca, odata cu ea, aduce noi informatii despre monedele in sine, dar si despre oamenii care le-au folosit.

Operatiunile de excavare continua pe campul din insula Jersey.

×