x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După trei ani de blocaj, UE reia negocierile de aderare cu Turcia

După trei ani de blocaj, UE reia negocierile de aderare cu Turcia

22 Oct 2013   •   14:24
După trei ani de blocaj, UE reia negocierile de aderare cu Turcia

Uniunea Europeană a decis marţi să deschidă un nou capitol al negocierilor de aderare cu Turcia, după trei ani de blocaj, a anunţat președinţia lituaniană a Consiliului UE. Decizia a fost luată de Consiliul Afaceri Generale al UE reunit la Luxemburg, în urma unei recomandări a Comisiei Europene, iar deschiderea noului capitol de negocieri va avea loc la 5 noiembrie.
Decizia oficială de deschidere a unui nou capitol de negocieri cu Ankara a fost luată în iunie, dar a fost amânată, mai ales la presiunea germană, din cauza reprimării, de către autorităţile turce, a manifestaţiilor din piaţa Taksim din Istanbul.

În raportul său de săptămâna trecută, Comisia Europeană a denunţat o folosire excesivă a forţei de către poliţie în această represiune, dar a salutat pasul important al Turciei în materie de democraţie.

Oficial candidată din 1999, Turcia a eşuat până în prezent în a progresa în negocierile de aderare care se lovesc de rezervele Parisului şi Berlinului cu privire la intrarea în UE a unei mari ţări musulmane şi în absenţa unei reglementări cu Ciprul privind partea de nord a insulei, ocupate din 1974 de trupele turce.

Din cele 35 de capitole de negocieri, 13 au fost deschise şi doar unul a fost închis. UE condiţionează deblocarea suplimentară a discuţiilor de recunoaşterea de către Ankara a Republicii Cipru, una dintre cele 28 de ţări membre UE.


×
Subiecte în articol: uniunea european aderare turcia negocieri