x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe E oficial: Edward Snowden a solicitat azil politic în Rusia!

E oficial: Edward Snowden a solicitat azil politic în Rusia!

de Marina Constantinoiu    |    01 Iul 2013   •   18:50
E oficial: Edward Snowden a solicitat azil politic în Rusia!
Sursa foto: EPA/Intact Images
UPDATE. Edward Snowden, omul care a dezvăluit programul de supraveghere planetară pus la cale de americani, PRISM, a solicitat luni azil politic în Rusia, anunţă AFP, care citează o sursă a serviciilor consulare ruse.
“Ieri (duminică), la orele 22:30, cetăţeana britanică Sarah Harrison s-a prezentat la serviciul consular al aeroportului Şeremetievo din Moscova şi a transmis o solicitare de azil politic în Rusia, din partea lui Snowden”, a declarat pentru AFP un responsabil consular al aeroportului Şeremetievo, Kim Şevcenko.
______________________________________

Rusia nu va preda pe nimeni, dar, în trecut, a procedat la schimburi de persoane, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, cu referire la soartea fostului consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA), Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre programul planetar de spionare al americanilor, PRISM.

“Rusia nu predă pe nimeni niciodată şi nici nu intenţionează să o facă. În cel mai bun caz, am făcut schimb de agenţi ai spionajului nostru extern contra indivizi arestaţi şi condamnaţi în Rusia”, a declarat Putin într-o conferinţă de presă la Moscova.

Anterior, un oficial rus a declarat că preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american, Barack Obama, le-au încredinţat directorilor FSB şi FBI sarcinile de soluţionare a cazului Edward Snowden. Acesta se află în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova. "Au cerut directorului FSB, Aleksandr Bortnikov, şi directorului FBI, Robert Mueller, să fie în contact permament pentru găsirea soluţiilor", a declarat Nikolai Patuşev, directorul Consiliului rus de Securitate, citat de postul Rossia 24.

“Fostul consultant al NSA, refugiat pe aeroport după ce i-a fost anulat paşaportul american, poate rămâne în Rusia, dacă încetează să mai jeneze SUA”, a declarat Putin. “Dacă vrea să rămână aici, condiţia este să înceteze activităţile vizând jenarea partenerilor noştri americani, oricât de ciudat ar părea asta ca venind din partea mea”, a declarat Putin. “Cum se consideră un apărător al drepturilor omului, nu are intenţia manifestă de a înceta această activitate, de aceea trebuie să aleagă o ţară în care să se ducă, şi să se ducă acolo”, a adăugat Putin.

Dezvăluirile lui Edward Snowden privind amploarea supravegherii electronice de către SUA a lumii suscită o vie polemică în Europa, după publicarea informaţiilor privind spionarea comunicaţiilor UE.

Duminică, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat că Edward Snowden s-a asigurat că informaţiile pe care le-a sustras despre programele de supraveghere ale SUA vor continua să fie publicate indiferent de ceea ce se va întâmpla cu el, potrivit celor de la Reuters. Assange a criticat SUA pentru că i-a anulat paşaportul lui Snowden şi a precizat că acest lucru nu va opri dezvăluirea informaţiilor clasificate obţinute de Snowden. "Procesul de publicare nu mai poate fi oprit în etapa actuală", a declarat fondatorul WikiLeaks într-un interviu acordat pentru postul TV ABC. "S-a avut mare grijă pentru a fi siguri de faptul că domnul Snowden nu va putea fi pus sub presiune de niciun stat pentru a opri procesul de publicare", a adăugat acesta.

×
Subiecte în articol: edward snowden azil Rusia