x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egiptul cere Germaniei retrocedarea bustului lui Nefertiti

Egiptul cere Germaniei retrocedarea bustului lui Nefertiti

21 Dec 2009   •   00:00
Egiptul cere Germaniei retrocedarea bustului lui Nefertiti

Egiptul va cere oficial retrocedarea bustului lui Nefertiti, o capodoperă a artei egiptene din perioada faraonilor, expus în prezent într-un muzeu din Berlin. Bustul lui Nefertiti, cu o vechime de aproximativ 3.400 de ani, a fost descoperit în 1912 în sudul Egiptului de arheologul german Ludwig Borchardt. Egiptul a cerut retrocedarea lui, fără a avea însă succes, încă din anii 1930.



Zahi Hawass, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor Egiptene, "va convoca o şedinţă extraordinară pentru a analiza formalităţile necesare pentru a cere oficial retrocedarea bustului", se afirmă într-un comunicat publicat după discuţiile purtate de responsabilii egipteni cu Friederike Seyfried, directoarea Muzeului Egiptean şi a Colecţiei de papirusuri din cadrul Neues Museum din Berlin.

Bustul lui Nefertiti, cu o vechime de aproximativ 3.400 de ani, a fost descoperit în 1912 în sudul Egiptului de arheologul german Ludwig Borchardt. Egiptul a cerut retrocedarea lui, fără a avea însă succes, încă din anii 1930, relatează AFP, citată de Mediafax.

Zahi Hawass a declarat că, după ce a fost descoperită, statueta a fost acoperită cu argilă pentru a trece neobservată şi a fost trimisă cu un vapor în Germania.

În opinia lui Hawass, Ludwig Borchardt a minţit atunci când a scris în documentele de transport că bustul era din ghips şi aparţinea unei prinţese regale, "ştiind foarte bine că era vorba de o statuetă din calcar a reginei Nefertiti".

Această strategie "dovedeşte faptul că Borchardt a făcut această descriere cu scopul ca Germania să păstreze statuia", a declarat Zahi Hawass.

"Aceasta confirmă informaţiile noastre potrivit cărora statueta a părăsit Egiptul într-o manieră lipsită de etică, fiind o dovadă de fraudă şi înşelătorie din partea Germaniei în acea perioadă", a adăugat Zahi Hawass. Faptul că Ludwig Borchardt a ascuns statuia timp de 10 ani înainte de a o expune în public reprezintă o altă dovadă a scoaterii ilegale a bustului din Egipt, a adăugat aceeaşi sursă.

În schimb, oficialităţile din Berlin susţin că achiziţia s-a făcut pe cale legală, în 1913, insistând asupra pericolelor care implică deplasarea unei sculpturi "fragile".

Friederike Seyfried a prezentat cu ocazia acestor discuţii un document care dovedeşte, în opinia autorităţilor germane, că scoaterea statuii din ţara ei de origine a fost legală.

Bustul este expus de pe 17 octombrie la Neues Museum din Berlin, în celebra "Insulă a muzeelor" din capitala germană. Bustul a fost expus pentru prima oară în public în 1924, înainte de a fi transferat la Muzeul Egiptean din Berlinul de Vest.

În afara bustului lui Nefertiti, Egiptul cere restituirea altor opere de artă, precum celebra Piatră din Rosetta, care a permis descifrarea hieroglifelor, expusă de peste 200 de ani la British Museum din Londra.

În octombrie, Egiptul a obţinut de la Luvru restituirea a cinci fragmente de picturi murale vechi de peste 3.000 de ani, după ce a anunţat în mod public că îşi va suspenda pe termen nelimitat colaborarea cu celebrul muzeu francez, până când aceste piese vor fi returnate.

×
Subiecte în articol: externe