Partidul premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, a reuşit să obţină victoria in alegerile parlamentare de duminică.
Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare in Turcia, a obţinut 46,8% din voturi la alegerile anticipate de duminică, potrivit rezultatelor obţinute după numărarea a 99,9% din buletine, au anunţat posturile de televiziune locale CNN Turk şi NTV.
Turcia - alegerile parlamentare de duminică au dat căştig de cauză islamiştilor
Partidul premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, a reuşit să obţină victoria in alegerile parlamentare de duminică.
Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare in Turcia, a obţinut 46,8% din voturi la alegerile anticipate de duminică, potrivit rezultatelor obţinute după numărarea a 99,9% din buletine, au anunţat posturile de televiziune locale CNN Turk şi NTV. AKP va avea astfel 340 de locuri din cele 550 din Parlament, depăşind pragul necesar pentru a avea majoritatea absolută.
Rezultatele neoficiale date publicităţii ieri, pănă la inchiderea ediţiei, indicau totodată pe locul al doilea principala formaţiune a opoziţiei prolaice, Partidul Popular Republican (CHP, social-democrat), care a obţinut 20,9% din sufragii (112 deputaţi). Pe locul al treilea a ieşit Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP), care are o poziţie dură la adresa Uniunii Europene. MHP a obţinut 14,2% din voturi (71 de deputaţi).
Victoria netă a AKP, obţinută ca o reacţie "democratică" a electoratului faţă de imixtiunea armatei in sfera politică, ii va da posibilitatea partidului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan să-şi formeze singur guvernul.
Â
OPŢIUNI. După alegerile la care cele 42 de milioane de turci cu drept de vot au optat intre actualul partidul de guvernămănt, sprijinit de clasele populare şi de mediile de afaceri, şi formaţiunile politice care se pronunţă in favoarea unei laicităţi stricte a statului, şeful Executivului a promis că va respecta "principiile fondatoare" ale republicii, printre care şi laicitatea. Scrutinul de duminică s-a vrut un instrument de detensionare a crizei politice declanşate in această primăvară intre Erdogan şi structurile prolaice, printre care şi armata, care il bănuiesc pe premier că incearcă să islamizeze Turcia, informează AFP.