x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Este (şi mai) oficial. Sonda Voyager 1 a părăsit sistemul solar

Este (şi mai) oficial. Sonda Voyager 1 a părăsit sistemul solar

09 Iul 2014   •   20:54
Este (şi mai) oficial. Sonda Voyager 1 a părăsit sistemul solar

Noi date primite de NASA de la Voyager 1 le-a permis astronomilor să confirme oficial că sonda lansată în 1977 a părăsit sistemul solar şi călătoreşte în prezent prin spaţiul interstelar.

Primul anunţ privind intrarea sondei în spaţiul interstelar a fost făcut anul trecut. Potrivit datelor primite atunci, sonda ar fi părăsit heliosfera ("bula" câmpului magnetic generat de soare) în august 2012. Totuşi, faptul că nu există unanimitate în definirea unei frontiere a sistemului solar a făcut ca anumiţi oameni de ştiinţă să se îndoiască de rezultat.

Pentru a determina dacă Voyager 1 a părăsit sistemul solar, oamenii de ştiinţă au analizat undele de şoc receptate de Voyager 1 ca urmare a unei ejecţii de masă coronală. Analizând vibraţia particulelor din spaţiul pe care îl traversa sonda în timpul bombardamentului cu particule generate de soare, cercetătorii au determinat că Voyager 1 părăsise câmpul magnetic al heliosferei.

Pentru a evita orice îndoială, însă, cercetătorii NASA au analizat efectele a încă două ejecţii de masă coronală asupra sondei, obţinând aceleaşi rezultate.

"Suntem entuziasmaţi de noile date. Putem confirma că sonda este în spaţiul interstelar", a declarat Don Gurnett, principalul analist al acestor efecte.

Chiar dacă a părăsit heliosfera, Voyager 1 rămâne, într-un fel, în interiorul sistemului solar.

Sistemul nostru solar este înconjurat de o "carapace" formată din miliarde de comete, denumită "Norul lui Oort", aflat la aproximativ 50.000 de Unităţi Astronomice de Soare. O Unitate Astronomică este distanţa semiaxei mari a orbitei Pământului în jurul Soarelui, aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Potrivit estimărilor NASA, Voyager va ieşi din Norul lui Oort undeva într-un orizont de timp cuprins între 14.000 şi 28.000 de ani. 

×
Subiecte în articol: sistemul solar voyager 1