x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EUObserver: Turcia face un joc dublu în politica energetică

EUObserver: Turcia face un joc dublu în politica energetică

08 Aug 2009   •   00:00

Turcia a acceptat să ofere Rusiei acces la apele sale maritime pentru realizarea gazoductului South Stream, lucru care ar putea să afecteze serios perspectivele proiectului Nabucco, al Uniunii Europene, scrie EUObserver.



Acordul semnat joi la Ankara reprezintă un succes semnificativ pentru conducta rusească, care ar urma să traverseze apele teritoriale din Marea Neagră ale Turciei. La ceremonia de semnare, atât premierul rus, Vladimir Putin, cât şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au insistat că South Stream nu este un rival al proiectului european Nabucco. Şi Comisia Europeană respinge ideea că cele două proiecte ar fi rivale, susţinând că sunt complementare. South Stream va transporta gaz rusesc pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria, până în Italia. Nabucco urmează să transporte gaz de la Marea Caspică spre Europa prin Turcia, ocolind Rusia, pentru a asigura astfel previzibilitatea şi independenţa aprovizionării energetice a Europei.

Experţii atrag atenţia că, dacă South Stream va fi construit, UE va fi nevoită să cumpere gazul caspic la un preţ mult mai mare. "Dacă se va construi South Stream, tot gazul caspic va curge prin acest gazoduct. Nabucco este important (...) şi pentru că va elibera şi ţările din Asia Centrală şi din Caucaz de sub de strânsoarea Rusiei. Acum, cu acest acord, Turcia a transmis un semnal, intenţionat sau nu, şi anume acela că nu prea îi pasă de aceste ţări şi că tot ce vrea este să devină un mare nod energetic", consideră expertul în energie Zeyno Baran, de la Institutul Hudson din Washington. "Europenii trebuie să înţeleagă cu adevărat ce se întâmplă în Turcia, cât de mult s-a apropiat de Rusia în comparaţie cu Europa sau SUA", mai spune Baran, american de origine turcă.

Sub aspectul impactului geopolitic, South Stream va reduce importanţa Ucrainei ca ţară de tranzit. Noua situaţie va permite Rusiei să exercite presiuni politice mai mari asupra Kievului şi va periclita situaţia energetică a Georgiei.

×
Subiecte în articol: externe