Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluţie prin care salută decizia noului preşedinte american, Barack Obama, de a închide centrul de detenţie al presupuşilor terorişti de la baza militară americană din Cuba, de la Guantanamo, şi, totodată, prin care îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene să fie pregătite să îi primească în centrele lor de detenţie pe cei care vor pleca de acolo, scrie Agerpres, citând surse de la Strasbourg.
Deşi principala responsabilitate privind închiderea centrului de detenţie şi a transferului deţinuţilor aparţine Statelor Unite, potrivit Dreptului internaţional, aceasta poate fi împărţită cu toate ţările democratice din lume, nu numai cu cele din UE, care respectă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.
DUPĂ LEGE
Dar, tot pe baza Dreptului internaţional şi a legii americane, explică, în aceeaşi rezoluţie reprezentanţii europeni, SUA trebuie să se asigure, în primul rând, că deţinuţilor de la Guantanamo li se respectă în continuare drepturile şi libertăţile fundamentale. Apoi, dacă SUA deţin dovezi împotriva oricărui deţinut şi acesta poate fi judecat, să se asigure că acesta va beneficia de un proces corect şi rapid, public, echitabil, în faţa unui tribunal imparţial, iar dacă se ajunge şi la condamnare, deţinuţii respectivi trebuie să ispăşească pedeapsa cu închisoarea în Statele Unite. Pentru deţinuţii care nu vor fi nici acuzaţi, nici condamnaţi, ei au posibilitatea de a alege între a fi trimişi în ţările de origine, în cazul în care nu există pericolul de a fi persecutaţi sau torturaţi acolo, sau să rămână pe teritoriul american, unde vor beneficia de asistenţa autorităţilor de acolo şi de eventuale despăgubiri. Contribuţia ţărilor UE în a găzdui deţinuţi de la Guantanamo pe teritoriile lor vine numai în cazul unei solicitări în acest sens din partea Statelor Unite. Până atunci însă, potrivit rezoluţiei PE, comunitatea europeană trebuie să coopereze şi să se pregătească pentru eventualitatea de a găzdui deţinuţii şi să se consulte cu privire la efectele posibile asupra securităţii europene pe care le-ar avea o astfel de măsură.
În prezent, la Guantanamo sunt 242 de deţinuţi suspectaţi de terorism, 62 dintre ei urmând a fi eliberaţi. Ei provin din China, Afganistan, Azerbaidjan, Egipt, Etiopia, Libia, teritoriile palestiniene, Rusia, Siria, Tadjikistan, Tunisia şi Uzbekistan.
ROMÂNIA, ACUZATĂ DEGEABA
Tot în plenul PE, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu a declarat marţi seară că acuzaţiile legate de găzduirea de România a unor închisori secrete ale CIA nu au fost susţinute de nici o dovadă până acum. Paşcu a făcut aceste afirmaţii în contextul în care ţărilor UE li se cere, de către noua administraţie americană, să dea dovadă de "solidaritate în preluarea prizonierilor de la Guantanamo". "Totuşi, unii consideră că o asemenea solidaritate trebuie demonstrată în primul rând de ţările menţionate în presă că ar fi găzduit centre secrete ale CIA", a declarat Paşcu în cadrul dezbaterilor în plen privind închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo şi zborurile secrete ale CIA, în care se aflau suspecţi de terorism.
Citește pe Antena3.ro