După ce marţi mii de pagere ale Hezbollah au explodat simultan, ucigând cel puţin 12 persoane şi rănind cel puţin 2.800, mulţi răniţi fiind în stare gravă, miercuri au explodat de asemenea simultan staţii de emisie-recepţie folosite tot de Hezbollah.
Au fost consemnate în noul atac între 15 şi 20 de explozii în suburbiile capitalei libaneze Beirut şi aproximativ tot atâtea în sudul Libanului, inclusiv în oraşul Saida, dar şi în oraşul Baalbeck din est.
Aceste staţii de emisie-recepţie (walkie-talkies) sunt mai puţin utilizate de Hezbollah decât pagerele prin care a fost executat primul atac, fiind distribuite cu precădere persoanelor care organizează mulţimile adunate la evenimente precum funeralii sau marşuri.
Footage purportedly shows the moment a Hezbollah walkie-talkie exploded during a funeral in the Dahiyeh suburb of Beirut. https://t.co/3Qpkdgcjcy pic.twitter.com/BfzeeYykfL
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) September 18, 2024
Cel puţin una dintre noile explozii de miercuri a survenit la periferia sudică a capitalei Beirut, în timp ce acolo aveau loc funeralii organizate de Hezbollah pentru membri ai acestei grupări ucişi în atacul de marţi executat prin detonarea pagerelor.
Staţiile de emisie-recepţie detonate acum au fost achiziţionate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, aproximativ în acelaşi timp cu pagerele explodate marţi, afirmă o sursă libaneză de securitate.
Serviciul secret israelian Mossad, ce are o lungă experienţă în operaţiuni externe de sabotaj sofisticate, pare să fi accesat pagerele pe lanţul de aprovizionare şi să fi implantat în fiecare un dispozitiv exploziv cu cartelă detonat în momentul recepţionării unui mesaj anume.
BREAKING: Lebanon has been rocked by a second wave of "communication device" blasts as reports have emerged that solar energy systems have exploded in several areas as well
???? Read more https://t.co/DrStn5G4LA— Sky News (@SkyNews) September 18, 2024Citește pe Antena3.roUn băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat
Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate marţi în Liban, susţine că acestea au fost fabricate de compania sa parteneră ungară BAC, care la rândul ei afirmă că este doar un intermediar şi neagă că a produs pagerele. Guvernul ungar a confirmat că respectiva companie este doar o societate intermediară, fără activitate de producţie, adăugând că respectivele pagere nu au fost niciodată pe teritoriul Ungariei.
Beirut's local media reported that laptops and phones began to explode along with the pagers throughout the city. pic.twitter.com/oMcnT1fX19
— WarTranslated (Dmitri) (@wartranslated) September 18, 2024
Miile de pagere au explodat simultan şi au provocat victime nu doar în rândul combatanţilor Hezbollah, printre cele 12 persoane ucise fiind şi doi copii. Imaginile din spitalele libaneze arată persoane cu braţe sau degete amputate, ori cu răni la faţă sau şold, iar altele şi-au pierdut un ochi.