x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Expulzări şi bombardiere

Expulzări şi bombardiere

de Irina Cristea    |    21 Iul 2007   •   00:00
Expulzări şi bombardiere

Pe fondul crizei diplomatice dintre Moscova şi Londra, mai multe bombardiere ruseşti au fost reperate in noaptea de joi spre vineri deasupra Mării Nordului, alertănd aviaţia norvegiană şi britanică. Incidentul are loc la o zi după ce Rusia a anunţat că va expulza patru diplomaţi britanici.

Pe fondul crizei diplomatice dintre Moscova şi Londra, mai multe bombardiere ruseşti au fost reperate in noaptea de joi spre vineri deasupra Mării Nordului, alertănd aviaţia norvegiană şi britanică. Incidentul are loc la o zi după ce Rusia a anunţat că va expulza patru diplomaţi britanici.


Expulzarea a căte patru diplomaţi şi restricţiile aplicate la acordarea vizelor către oficiali sunt "suplinite" in conflictul ruso-britanic de manevre neobişnuite ale aviaţiei militare a Moscovei. Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, două bombardiere ruseşti au fost reperate in noaptea de joi spre vineri deasupra Mării Nordului, intre Norvegia şi Marea Britanie.

TU95 ŞI F16. Avioane de vănătoare din ambele ţări au fost trimise imediat in recunoaştere, intrucăt manevra ruşilor era destul de neobişnuită. "De mult nu am mai văzut avioane ruseşti inaintănd atăt de departe spre sud", a declarat, pentru AFP, colonelul Jon Inge Oegland, purtătorul de cuvănt al Statului Major al armatei norvegiene. Rolul aparatelor de tip F16 a fost acela de a identifica bombardierele ruseşti şi de a marca spaţiul aerian norvegian.

Incidentul s-a repetat după căteva ore, cănd alte două aparate de tip Tupolev, aparţinănd aviaţei ruse, au fost observate in timp ce se indreptau spre vestul Mării Barents.

Manevrele Moscovei survin la nici o zi după ce Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat că expulzează patru colaboratori ai ambasadei britanice şi că nu va mai examina cererile de viză din partea oficialilor Coroanei. Măsurile luate de Rusia sunt o replică in oglindă a deciziilor similare adoptate la inceputul săptămănii de Marea Britanie. Patru diplomaţi ruşi aşteaptă expulzarea din pricina refuzului Moscovei de a-l extrăda in Regatul Unit pe Alexandr Lugovoi. El este principalul suspect in cazul asasinării fostului spion rus Alexandr Litvinenko in noiembrie 2006.
Partea rusă a explicat ieri de ce nu este de acord să-l dea pe Lugovoi pe măna justiţiei britanice. Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, autorităţile moscovite nu au văzut nici un document care să sprijine acuzaţiile formulate impotriva lui Lugovoi şi consideră neclar motivul pentru care acesta este suspectat. Lavrov a adăugat că "in trecut au existat mai multe cereri de extrădare din partea Rusiei, la care Marea Britanie nu a răspuns favorabil".

Efect economic



Actuala criză din relaţiile ruso-britanice, sau minicriză, după cum a numit-o preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea avea şi consecinţe economice. Potrivit Hotnews, preşedintele Uniunii Industriaşilor şi intreprinzătorilor din Rusia (RSPP), Aleksandr Sohin, un număr considerabil de companii ruseşti ar putea ieşi de la Bursa londoneză. In plus, restricţiile la acordarea de vize oficialilor ruşi s-ar putea extinde şi asupra reprezentanţilor companiilor de stat din această ţară. Astfel, mulţi dintre funcţionarii care fac parte din consiliile de conducere ale diferitelor companii ar putea avea probleme cu deplasarea in Regat. La răndul lor, firmele britanice din Rusia ar putea fi mai atent observate şi controlate de autorităţi.

×
Subiecte în articol: externe