x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extrema-dreaptă germană atacă politicienii de origine străină

Extrema-dreaptă germană atacă politicienii de origine străină

de Istvan Deak    |    18 Sep 2013   •   18:40
Extrema-dreaptă germană atacă politicienii de origine străină

Partidul german de extremă-dreapta NPD a recurs la o metodă inedită pentru a transmite oamenilor politici germani de origine străină că nu sunt bineveniţi în ţară. NPD a trimis mai multor personalităţi politice de origine străină bilete de avion din partea unei companii aeriene fictive, “Air Retour”, făcând presiuni asupra lor să părăsească Germania. Totul, cu numai câteva zile înaintea legislativelor.

Un candidat berlinez al Verzilor, Ozcan Mutlu, de origine turcă, a depus o plângere după ce a primit o scrisoare datată 11 septembrie. În această scrisoare, Jan Sturm, candidat al partidului naţional-democrat (NPD) în Capitala germană, care semnează drept “consilierul dumneavoastră în materie de călătorii de retur”, se adresează destanatarilor cu “Hallo Migrant” (“Salut, Imigrantule!”).

Scrisoarea este însoţită de falsul bilet de avion – doar dus – din partea companiei “Air Retour”, menţionându-se drept destinaţie “ţara de origine” şi drept dată a plecării “imediat”.

Cel puţin alte două personalităţi politice ale Verzilor, precum şi doi membri ai partidului stângii radicale Die Linke au primit astfel de scrisori, potrivit agenţiei germane DPA.
“Astfel de ameninţări sunt antidemocratice şi nu trebuie să rămână fără răspuns”, a declarat Mutlu pentru DPA, în timp ce Fabricio do Canto, candidat de origine braziliană al Partidului Piraţilor, afirmă pentru revista Stern că această scrisoare “a fost un şoc”. “M-am întrebat: cum de au putut face rost de adresa mea?”, a continuat el.

În timpul actualei campanii electorale, NPD s-a remarcat deja prin trimiterea unor oameni de-ai săi să manifesteze în faţa unui nou centru de primire a refugiaţilor, la Berlin.

Fondat în 1964, partidul NPD nu are nicio şansă de a intra în Bundestag, la legislativele din 22 septembrie, dar se bucură de succes printre reprezentanţii noilor landuri ale fostei Republici Democrate Germane (RDG), unde mesajul său antisistem îi seduce pe nemulţumiţii Reunificării germane.
NPD este reprezentat în două Parlamente regionale din Est: Saxa şi Mecklemburg-Pomerania. Actualmente face obiectul unei solicitări de interdicţie la Curtea Constituţională, din cauza legăturilor sale cu membrii grupusculului “Clandestinitatea naţional-socialistă”, acuzat de comiterea a zeci de crime rasiste. Solicitarea ar urma să fie instrumentată după alegerile legislative. Un demers similar a eşuat în 2003.


×
Subiecte în articol: extrema dreapta gemania