Într-o tentativă caracterizată de unii drept temerară, de alţii fără sens, "Neînfricatul Felix" - paraşutistul austriac Felix Baumgartner - a reuşit să doboare două recorduri mondiale - saltul cu paraşuta efectuat de la cea mai mare înălţime şi depăşirea vitezei sunetului în cădere.
Transmis de mai multe canale de televiziune pe întreg mapamondul, saltul lui Baumgartner s-a petrecut, probabil din motive de publicitate, exact la orele la care audienţa- americanul de rând - îşi facea siesta după hamburger-ul de la prânz. Probabil că numărul de telespectatori înrergistrat de eveniment l-a depăşit pe cel înregistrat atunci când s-au decernat premiile Nobel pentru fizică, medicină sau chimie, la un loc!
Ascensiunea lui Baumgartner la peste 39.000 de metri deasupra solului a durat mai mult de două ore şi a fost supervizată de la sol de o echipă condusă de către Joe Kittinger, fostul recordmen modial în domeniu, acum în vârstă de 84 de ani. Kittinger a păstrat recordul celui mai lungi căderi libere, Baumgartner deschizând paraşuta cu câteva zeci de secunde mai devreme din cauza faptului că i se aburise vizorul şi nu mai avea informaţii despre altitudinea la care se găsea.
Tot la sol se afla şi familia austriacului, pe figura mamei sale putându-se citi cea mai adâncă emoţie şi cumva gândul că băiatul său n-ar fi ajuns aici dacă îl împiedica de mic să sară de pe şifonier.
Fără a bagateliza performanţa austriacului, care fără îndoială a forţat la extrem limitele organismului său, după o astfel de aventură se poate pune întrebarea, nouă, oamenilor de rănd, la ce ne foloseşte? Daca tot facem reclamă unei băuturi care îți dă aripi, n-ar fi cazul să existe una și pentru educație, care ți-ar da mai multă minte?
Saltul lui Felix Baumgartnerer, de la 39.068 de metri
Saltul lui Joe Kittinger, în urmă cu 52 de ani
Conferință de presă Felix Baumgartner (VIDEO LIVE)