x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Felix Baumgartner, salt cu succes de la peste 39.000 de metri (VIDEO)

Felix Baumgartner, salt cu succes de la peste 39.000 de metri (VIDEO)

14 Oct 2012   •   10:22
Felix  Baumgartner, salt cu succes de la peste 39.000 de metri (VIDEO)

Într-o tentativă caracterizată de unii drept temerară, de alţii fără sens, "Neînfricatul Felix" - paraşutistul austriac Felix Baumgartner - a reuşit să doboare două recorduri mondiale - saltul cu paraşuta efectuat de la cea mai mare înălţime şi depăşirea vitezei sunetului în cădere.

Transmis de mai multe canale de televiziune pe întreg mapamondul, saltul lui Baumgartner s-a petrecut, probabil din motive de publicitate, exact la orele la care audienţa- americanul de rând - îşi facea siesta după hamburger-ul de la prânz. Probabil că numărul de telespectatori înrergistrat de eveniment l-a depăşit pe cel înregistrat atunci când s-au decernat premiile Nobel pentru fizică, medicină sau chimie, la un loc!

Ascensiunea lui Baumgartner la peste 39.000 de metri deasupra solului a durat mai mult de două ore şi a fost supervizată de la sol de o echipă condusă de către Joe Kittinger, fostul recordmen modial în domeniu, acum în vârstă de 84 de ani. Kittinger a păstrat recordul celui mai lungi căderi libere, Baumgartner deschizând paraşuta cu câteva zeci de secunde mai devreme din cauza faptului că i se aburise vizorul şi nu mai avea informaţii despre altitudinea la care se găsea.

Tot la sol se afla şi familia austriacului, pe figura mamei sale putându-se citi cea mai adâncă emoţie şi cumva gândul că băiatul său n-ar fi ajuns aici dacă îl împiedica de mic să sară de pe şifonier.

Fără a bagateliza performanţa austriacului, care fără îndoială a forţat la extrem limitele organismului său, după o astfel de aventură se poate pune întrebarea, nouă, oamenilor de rănd, la ce ne foloseşte? Daca tot facem reclamă unei băuturi care îți dă aripi, n-ar fi cazul să existe una și pentru educație, care ți-ar da mai multă minte?


Saltul lui Felix Baumgartnerer, de la 39.068 de metri




Saltul lui Joe Kittinger, în urmă cu 52 de ani



Conferință de presă Felix Baumgartner (VIDEO LIVE)

×