x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Femeile-kamikaze: O nouă eră a jihadului în Franţa

Femeile-kamikaze: O nouă eră a jihadului în Franţa

18 Noi 2015   •   17:00
Femeile-kamikaze: O nouă eră a jihadului în Franţa

Detonându-şi centura cu explozibili înainte de a fi prinsă în viaţă, femeia care a murit miercuri la Saint-Denis, la nord de Paris, a deschis o nouă eră în Franţa, dar se adaugă unui şir lung de femei-kamikaze, nu toate musulmane, care şi-au sacrificat viaţa pentru cauza sau credinţa lor, transmite AFP.

În zorii zilei de miercuri, în timp ce forţele speciale de poliţie spărgeau uşa apartamentului în care ea se afla împreună cu patru bărbaţi, tânăra a ales să detoneze explozibilul care îl avea asupra sa.

"Îndoctrinarea şi înregimentarea sunt atât de puternice, încât ea a preferat să moară decât să fie arestată", a explicat pentru AFP cercetătoarea Fatima Lahnait, autoare a raportului 'Femeile-kamikaze, jihadul la feminin', publicat de Centrul Francez de Cercetare în Domeniul Informaţiilor (CF2R).

"Făcând acest lucru, ea contribuie la luptă. Iar sexul nu are importanţă. Dar faptul că este femeie sporeşte, bineînţeles, impactul actului său asupra societăţii", a adăugat cercetătoarea.

Deşi sute de femei au ajuns în ultimii doi ani pe 'tărâmurile jihadului' în Siria şi Irak, puţine au fost cele care au ales calea martiriului. Printre ele, Muriel Degauque, o tânără belgiană convertită la islam, care şi-a detonat explozibilul pe care îl avea asupra sa în noiembrie 2005 în Irak, la trecerea unui convoi american.

Deşi a preferat să moară în loc să se predea, femeia-kamikaze de la Saint-Denis nu a ales să încerce să comită un atentat-sinucigaş împotriva unor trecători, aşa cum au făcut vineri seară cei care s-au aruncat în aer pe străzile din Paris sau lângă Stade de France, omorând 129 de persoane.

"Participarea femeilor la acte de carnagiu sau de durere devastatoare a stârnit întotdeauna un amestec de stupefacţie, repulsie şi interes public", a scris Fatima Lahnait. "Cum să înţelegi dorinţa de a muri a acestor femei care aspiră să moară, dar şi să ucidă?", a subliniat ea.

"De principiu, religia musulmană condamnă oficial sinuciderea, iar pentru musulmani este cu atât mai condamnabil deoarece nu acesta este rolul ce le este atribuit cultural", a mai precizat ea. "Însă acest lucru a fost cu regularitate deturnat, în special de către libanezi, palestinieni, Al-Qaida sau ceceni", a explicat Fatima Lahnait.

În 1985, o libaneză de 16 ani, Sana Mhaidly, a intrat cu o maşină-capcană într-un convoi israelian, omorând doi soldaţi. Este este prima dintr-o listă lungă de femei dispuse la martiriu în ţara sa, dar şi în Israel, Turcia, India, Pakistan, Uzbekistan, Cecenia sau Irak.

Începând cu acea dată şi până în 2006, "peste 220 de femei-kamikaze s-au sacrificat, ceea ce reprezintă aproape 15% din totalul atentatorilor-kamikaze înregistraţi", a precizat cercetătoarea în raportul său.

Printre ele se numără şi irakiana Sajida al-Rashawi, care a încercat în noiembrie 2005 să detoneze explozibilul pe care îl avea asupra sa printre participanţii la o nuntă de palestinieni într-un mare hotel din Amman (Iordania). Liderii Al-Qaida, care o considerau o eroină, au cerut eliberarea sa. După moartea pilotului iordanian Maaz al-Kassasbeh, ars de viu într-o cuşcă de către Statul Islamic, ea a fost executată prin spânzurare în februarie.

Gruparea jihadistă nigeriană Boko Haram este cea care a recurs cel mai frecvent la femeile-kamikaze, mergând până la a trimite în pieţe aglomerate fete-kamikaze, cea mai mică având şapte ani. În acest caz, şefii sunt cei care controlează deseori explozia, pe care o declanşează de la distanţă prin telefon.

"La Maiduguri (un mare oraş din nordul Nigeriei), au loc zilnic atentate-sinucigaşe", a declarat pentru AFP Marc-Antoine Pérouse de Montclos, cercetător al Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare (IRD). "Sunt în primul rând femei sau copii, fete, care răzbună moartea soţilor sau taţilor lor, ucişi în confruntări cu armata nigeriană", a precizat el.

Răzbunarea pentru pierderea unui membru al familiei se află deseori la originea motivaţiei femeilor-kamikaze cecene, faimoasele 'văduve negre', care au făcut zeci de victime.

În timp ce imamii grupărilor jihadiste le promit bărbaţilor dispuşi să se sacrifice deliciile paradisului, în special faimoasele 72 de virgine, în cazul femeilor-kamikaze situaţia este alta. "Ceea ce li se poate promite este că se vor reîntâlni în paradis cu cineva drag, cum ar fi un soţ dispărut", a precizat Fatima Lahnait.

×
Subiecte în articol: femei kamikaze