x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fiul lui ben Laden a fost ucis în Pakistan

Fiul lui ben Laden a fost ucis în Pakistan

23 Iul 2009   •   00:00

Saad ben Laden, unul dintre fiii lui Osama ben Laden, ar fi fost ucis într-un atac aerian american în Pakistan la începutul anului. Postul de radio american NPR spune că " în prezent nu se ştie dacă era împreună cu tatăl său în momentul atacului".



Probabilitatea ca Saad Ben Laden, al treilea dintre presupuşii copii ai liderului al-Qaida, să fi murit în bombardament este între "80 şi 85%", a declarat un înalt oficial din contraspionajul american. Vorbind sub acoperirea anonimatului, acesta a recunoscut totuşi că serviciile de informaţii nu au cadavrul lui Saad, ceea ce înseamnă că decesul său nu poate fi confirmat cu certitudine, prin teste ADN.

Şefii CIA şi ai Comandamentului central american, care se ocupă de toate operaţiunile militare din Orientul Mijlociu, au declarat pentru AFP că nu pot confirma moartea lui Saad ben Laden, care ar trebui să aibă vârsta în jur de 20 de ani. Postul de radio american nu a precizat unde a avut loc bombardamentul, dar a afirmat ca acesta s-a produs "anul acesta, cu o drona" (avion fara pilot ) a armatei americane.

În ianuarie 2009, Departamentul american al Trezoreriei îngheţase bunurile lui Saad ben Laden în teritorii aflate sub jurisdicţie americană, suspectându-l că face parte din al-Qaida. Trezoreria afirma că Saad "a luat decizii importante pentru al-Qaida şi conducea organizaţia teroristă din Iran", unde a fost arestat în 2003. Plasat în arest la domiciliu în această ţară, el "a evadat sau a fost eliberat", declarase Mike McConnell, fostul director al serviciilor de informaţii americane, în ianuarie 2009.

Sursa citata de postul american de radio a nuantat totusi greutatea pe care ar fi avut-o Saad ben Laden in cadrul organizatiei teroriste. "Se face tot acest circ doar din cauza numelui sau de familie", a declarat oficialul din contraspionaj. Acesta considera ca Saad ben Laden a jucat, in realitate, un rol secundar in cadrul al-Qaida.

×
Subiecte în articol: externe laden saad