Criza economică globală nu este atât de adâncă pe cât se estima în luna iunie, potrivit reprezentantului Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice, citat de Reuters. Acesta a precizat că ultimele cifre din China și din mai multe state avansate sunt peste așteptări.
Cu toate astea, pandemia de coronavirus are impact negativ asupra mai multor sectoare de activitate.
"Indicatorii economici recenţi sugerează că perspectivele ar putea fi mai puţin sumbre decât în momentul în care am publicat World Economic Outlook din 24 iunie, iar unele părţi ale economiei mondiale încep să depăşească momentul critic", a declarat Gerry Rice.
Există semne că schimburile comerciale mondiale încep să îşi revină încet după izolarea extinsă.
"Vreau să sublinieze că nu suntem încă în afara pericolului iar perspectivele rămân foarte dificile, în special pentru multe pieţe emergente şi ţări în curs de dezvoltare, altele decât China", a spus oficialul, subliniind faptul că multe din aceste ţări se confruntă cu o cerere internă slabă, scăderea exporturilor, diminuarea remitenţelor şi a veniturilor din turism.
FMI a prognozat, în urmă cu trei luni, că Produsul Intern Brut (PIB) global va înregistra o contracţie de 4,9% în acest an, revizuindu-şi în jos estimările din luna aprilie, când miza pe o contracţie de 3%. Instituţia va publica noile estimări îpe 13 octombrie.