x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul lider chinez Jiang Zemin a murit, la vârsta de 96 de ani

Fostul lider chinez Jiang Zemin a murit, la vârsta de 96 de ani

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2022   •   11:13
Fostul lider chinez Jiang Zemin a murit, la vârsta de 96 de ani
Sursa foto: Hepta

Fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piața Tiananmen, a murit la 96 de ani, anunță BBC. Presa de stat de la Beijing a informat că acesta a murit din cauza leucemiei, miercuri, imediat după prânz.

Una dintre figurile majore ale istoriei chineze din ultimele decenii, el a prezidat o perioadă în care China s-a deschis pe scară largă și a cunoscut o creștere economică rapidă. Jiang a supravegheat transferul pașnic al Hong Kong-ului în 1997, dar a fost criticat pentru că a luat măsuri dure împotriva mișcării spirituale Falun Gong în 1999.

Jiang a ajuns la putere după represiunea sângeroasă din 1989 împotriva protestatarilor din Piața Tiananmen din Beijing, care a dus la condamnarea Chinei pe plan internațional. Evenimentul a declanșat o luptă aprigă pentru putere la vârful Partidului Comunist Chinez între reacționari și reformiști.

Disputa a dus la ridicarea la rang înalt a lui Jiang, care inițial fusese considerat un birocrat greoi. El a fost ales ca un lider de compromis, în speranța că va unifica elementele de linie dură și cele mai liberale.

×
Subiecte în articol: Jiang Zemin moarte