x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Foştii deţinuţi ucraineni speră să-şi poată reface viaţa după ce s-au înrolat în armată

Foştii deţinuţi ucraineni speră să-şi poată reface viaţa după ce s-au înrolat în armată

de Redacția Jurnalul    |    29 Iul 2024   •   14:45
Foştii deţinuţi ucraineni speră să-şi poată reface viaţa după ce s-au înrolat în armată

Mii de deţinuţi ucraineni au profitat de noua lege care le permite să obţină graţierea de restul de pedeapsă dacă vor lupta în armata ucraineană până la sfârşitul războiului, dar autorităţile de la Kiev speră că numărul lor va fi mult mai mare, relatează Reuters.

Fostul hoţ de maşini Bohdan Filonenko a avut un răspuns simplu pentru ceilalţi deţinuţi care i-au criticat decizia de a se alătura armatei ucrainene. "Nu ies din închisoare ca să mor. O să lupt în armată şi o să-mi schimb viaţa", le-a spus el.

Filonenko, în vârstă de 32 de ani, este unul dintre miile de deţinuţi ucraineni care s-au înrolat în baza unei legi care oferea amnistierea în schimbul efectuării serviciului militar, relatează Reuters.

Kievul a depus mari eforturi să recruteze suficienţi militari pentru a respinge invazia Moscovei, care a intrat în cea de a 30-a lună şi nu dă semne că se apropie de sfârşit.

Pe lângă revizuirea legilor recrutării, autorităţile s-au îndreptat şi spre deţinuţi ca Filonenko, care se antrenează acum cu Brigada 57 motorizată de infanterie, pentru a-şi suplimenta efectivele cu oameni motivaţi.

Filonenko şi alţi deţinuţi intervievaţi de Reuters în timpul perioadei de instrucţie din regiunea Karkov, aflată în nord-estul ţării, susţin că au dorit imediat să profite de oportunitatea de a lupta.

Pavlo mai avea numai un an de executat pentru agresiune, dar s-a înrolat în ziua imediat următoare după ce legea care îi dădea această oportunitate a intrat în vigoare în mai.

"De ce să vină nişte străini în ţara mea şi să-mi distrugă pământul?", a întrebat şeful de pluton în vârstă de 46 de ani, care a fost rănit la picior după ce o dronă a lansat explozibili în apropierea lui.

În conformitate cu noile reglementări, deţinuţii vor beneficia de amnistiere pentru perioada rămasă din sentinţă dacă sunt de acord să activeze în armată până la sfârşitul războiului. Abia atunci vor beneficia de graţiere.

Peste 3.000 de foşti deţinuţi s-au alăturat diverselor unităţi militari, a anunţat luna trecută parchetul general. Ministrul justiţiei, Denis Maliuska, a declarat în mai că până la 20.000 dintre deţinuţi ar putea fi eligibili pentru a se alătura armatei.

Cei condamnaţi de anumite infracţiuni, precum uciderea a două sau mai multe persoane şi infracţiuni sexuale, nu se pot înrola în armată.

Filonenko a spus că s-a simţit motivat să se înroleze după ce a auzit despre civilii masacraţi când Rusia a ocupat două suburbii ale Kievului la începutul războiului.

El spune că propria lui mamă s-a îndoit că va putea ieşi din închisoare pentru a se alătura armatei. "Când am sunat-o în cele din urmă şi i-am trimis câteva poze, i s-a ridicat o greutate de pe suflet", a spus fostul deţinut.

 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: înrolare detinuti