x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fotbalul din Turcia, oprit cu un pumn

Fotbalul din Turcia, oprit cu un pumn

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   06:20
Fotbalul din Turcia, oprit cu un pumn
Sursa foto: Hepta

Toate meciurile oficiale de fotbal din Turcia, indiferent de ligă, au fost suspendate pe termen nedefinit, după ce un arbitru a fost lovit cu pumnul de un președinte de club care a intrat pe teren.

Luni seara, jucând pe teren propriu, echipa Ankaragucu a fost egalată de Rizespor în minutul 90 +7, într-un meci din Super Lig - prima divizie turcă. Enervat, președintele gazdelor, Faruk Koca, s-a repezit la arbitrul central, Halil Umut Meler, l-a lovit cu pumnul în față, trântindu-l la pământ. Întins pe gazon, arbitrul a primit alte lovituri de la mai multe persoane, suferind inclusiv o fractură minoră.

Au urmat scene haotice, în care au fost implicați jucători și oficiali ai clubului. Se pare că inclusiv președintele bătăuș a încasat lovituri. Koca a fost spitalizat, însă după ce va primi îngrijirile necesare vor urma imediat procedurile de plasare în detenție, a declarat ministrul turc de Interne, Ali Yerlikaya.

Ministrul a anunțat de asemenea că mai multe persoane au fost arestate pentru participare la acest incident pe care l-a condamnat ferm. 

„Acest atac este o noapte a rușinii pentru fotbalul din Turcia”, a spus Mehmet Buyukeksi, președintele  federației naționale de fotbal. „Meciurile din toate ligile sunt suspendate pe termen nedefinit”, a anunțat el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Un atac inuman și josnic”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o declarație imediat după meci: „Condamn atacul asupra arbitrului Halil Umut Meler după meciul MKE Ankaragucu - Caykur Rizespor jucat în această seară și îi urez grabnică însănătoșire. Sportul înseamnă pace și frăție. Sportul este incompatibil cu violența. Nu vom admite niciodată violența în sportul din Turcia”.

Clubul gazdă, Ankaragucu, și-a exprimat regretul pentru acțiunile conducătorului său: „Suntem întristați de incidentul care a avut loc în această seară. Ne cerem scuze publicului de fotbal din Turcia și întregii comunități sportive pentru incidentul trist petrecut după meciul cu Caykur Rizespor de pe stadionul Eryaman”.

La rândul său, clubul Rizespor a trimis un mesaj de sprijin arbitrului Meler, condamnând totodată „evenimentele nedorite de după meciul pe care l-am jucat cu Ankaragucu”. 

Federația Turcă de Fotbal (TFF) a anunțat că va lua „măsuri decisive” care să transforme meciurile de fotbal în evenimente mai sigure. 

„Ankaragucu și managerii săi vor fi pedepsiți cel mai aspru”, a promis președintele federației.

Într-o declarație despre ceea ce el a numit „un atac inuman și josnic”, șeful TFF a spus: „Declarațiile  iresponsabile ale președinților de club, managerilor, antrenorilor și comentatorilor TV împotriva arbitrilor au pavat drumul spre atacul ticalor de azi. Au început să fie puse în aplicare măsuri penale împotriva responsabililor și instigatorilor la acest atac inuman. Clubul responsabil, președintele său, managerii și toți infractorii care l-au atacat pe Maler vor fi pedepsiți în modul cel mai sever”. 

Galatasaray a cerut o reuniune de urgență a cluburilor, la care să fie discutată ceea ce gruparea din Istanbul numește „o problemă în creștere a fotbalului din Turcia”

Halil Umut Meler, 37 de ani, este un arbitru turc de top, conducând partide organizate atât de UEFA, cât și de FIFA

Arbitrul Meler a fost spitalizat peste noapte, doctorii anunțând că viața lui nu este în pericol: „A avut o sângerare în jurul ochiului stâng și a suferit o mică fractură”

Fără arbitri nu există fotbal. Arbitrii, jucătorii, fanii și staff-ul trebuie să fie în siguranță ca să se bucure de joc. Fac apel la autoritățile competente să se asigure că acest lucru este implementat cu strictețe și respectat la toate nivelele

Gianni Infantino, președintele FIFA

×
Subiecte în articol: turcia pumn fotbal atac