Imaginea realizată de fotograful AFP Massoud Hossaini pe 6 decembrie 2011 nu numai a schimbat viaţa micuţei Tarana Akbari, cunoscută şi ca fetiţa îmbrăcată în verde care ţipă după un atentat sinucigaş cu bombă lângă un loc sfânt din Kabul, dar are şi propria ei poveste. Fotografia i-a adus lui Hossaini prestigiosul premiu Pulitzer pe anul 2012, la categoria "Photo Breaking News".
Într-un interviu cu Massoud Hossaini publicat pe www.scmp.com, fotograful mărturiseşte că fotografia l-a schimbat. "Am devenit mult mai sensibil şi nerăbdător. Somnul meu a fost tulburat, iar visurile mele se încheiau mereu cu atentatul sinucigaş cu bombă", a mărturisit fotograful.
În ziua în care a realizat celebra fotografie, Hossaini acoperea o procesiune de comemorare. La câteva minute după ce a explodat bomba, Hossaini a început să fotografieze. El a observat fetiţa care stătea în mijlocul mai multor cadavre, majoritatea dintre victime fiind rudele ei. "Am vrut să mă apropii tot mai mult de ea, să o prind în cadru. Mă uitam, făceam fotografii şi aşteptam momentul perfect. Ceea ce se vede în fotografie este exact ceea ce am văzut. Această imagine este vocea mea, iar vocea mea este vocea victimelor", a mărturisit fotograful.
Această imagine i-a adus lui Hossaini pe lângă premiul Pulitzer pe anul 2012 şi alte premii importante. "Călătoresc foarte mult. Discut cu numeroase persoane, cu jurnalişti, cărora le împărtăşesc poveştile mele. M-a ajutat foarte mult", a mărturisit fotograful.
Hossaini a împărţit banii pe care i-a luat în urma câştigării premiului Pulitzer cu fetiţa din fotografie, Tarana Akbari, şi cu familia ei. Fotograful continuă să o viziteze pe Tarana regulat şi încearcă să găsească o altă casă pentru micuţă şi familia ei, dincolo de graniţele Afganistan-ului.
Massoud a mai spus că cel mai nedescoperit lucru în Afganistan este fericirea oamenilor. Fotograful a adăugat că a realizat la un moment dat imagini impresionante la un concert pentru fete în liceu. "Am făcut poze atât de emoţionante! Aceste imagini arată că afganii au o viaţă normală, departe de religie şi război", a mai spus fotograful.
Massoud Hossaini s-a născut în Kabul pe 10 decembrie 1981. Familia lui s-a mutat în Iran când avea şase luni, după ce tatăl său a fost arestat. Massoud a devenit activist politic, iar când a terminat liceul, în 1996, s-a înscris în "Reformists Movement". Ca activist, Hossaini a conştientizat că este foarte important să "noteze" evenimentele la care participă, şi astfel a ales fotografia. Pericolul în care se afla pentru că avea cu el o cameră pe străzile din Teheran l-a determinat să ajungă în oraşul Mosshad unde a fostografiat refugiaţi afgani. După atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA şi după războiul împotriva talibanilor, Hossaini s-a întors în Afganistan. Din 2007, Hossaini fotografiază Războiul împotriva terorismului pentru Agenţia France-Presse.