x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe France Presse, despre "progrese în Justiţia românească"

France Presse, despre "progrese în Justiţia românească"

de Marina Constantinoiu    |    28 Feb 2012   •   21:00
France Presse, despre "progrese în Justiţia românească"

Ministri condamnati la inchisoare cu executare, anchete care vizeaza ofi­ciali cu rang inalt, procese mai ra­pi­de: Romania a facut progrese notabile in lupta contra coruptiei la nivel inalt, sunt de parere expertii in domeniu, citati de agentia France Presse. Sursele citate de agentia franceza precizeaza insa ca tendinta respectiva ramane sa fie confirmata in timp.

Un semn de ceea ce ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, a numit luni "o schimbare a realitatii" in maniera de administrare a justitiei, este ca numarul persoanelor condamnate definitiv pentru fapte de coruptie la nivel inalt aproape s-a dublat intre 2010 si 2011, trecand de la 154 la 298, potrivit Directiei Natio­nale Anticoruptie (DNA), relateaza AFP. France Presse comenteaza ca, in ciuda faptului ca 60% dintre condamnari constau in pedepse cu suspendare, acestea stau marturie ca exis­ta o accelerare a proceselor care vi­zeaza cazuri de coruptie la nivel inalt, in special la Curtea Suprema de Justitie, si de un progres in materie, potrivit unui raport al Comisiei Euro­pene date publicitatii in februarie.

In viziunea expertilor citati de AFP, un semnal pozitiv il reprezinta recentele condamnari la inchisoare cu executare a fostului premier Adrian Nastase si a doi fosti ministri ai Agriculturii, ale caror procese pareau ca se impotmolisera. AFP reaminteste ca inca din 2007 Bruxellesul su­pra­ve­gheaza Romania si Bulgaria, "eleve intrate in clasa europeana cu lacune severe in sistemul lor judiciar, dupa ani de dictatura". "Drumul este inca sinuos", opineaza o sursa diploma­tica europeana citata de France Presse, reamintind, totodata, ca "aceste progrese fragile trebuie sa fie continuate timp de multi ani, cu o vointa politica constanta". "Putem intelege ca societatea romaneasca, impregnata de ideea ca persoanele corupte scapa in cele din urma si care a primit atatea semne contrare, nu va fi satisfacuta doar de condamnarea acestor trei ministri pentru a-si recapata increderea in justitie", adauga sursa diplomatica europeana.

AFP precizeaza ca o recenta initiativa a doi deputati ai UDMR, membra a coalitiei la putere, pentru a incerca sa limiteze urmarirea in justitie a oamenilor politici pentru conflicte de interese, sunt un exemplu de amenintare la adresa tendintei de imbunatatire a situatiei generale.

Intervievat de AFP, Daniel Morar (foto), procurorul general anti­co­rup­tie din 2005 si laudat pentru compe­ten­­ta de UE, constata, in acest context: "Nu vad o tendinta in scadere in ceea ce priveste infractiunile de co­rup­tie. Priviti inculparile in lant ale primarilor si oficialilor cu rang inalt de anul trecut. Schimbarea de mentalitate nu s-a produs".

×