x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Un primar a refuzat înmormântarea unui nou-născut de etnie romă în localitatea sa

Franţa: Un primar a refuzat înmormântarea unui nou-născut de etnie romă în localitatea sa

de Agerpres    |    03 Ian 2015   •   16:34

Primarul de dreapta din Champlan, un oraş de la periferia de sud a Parisului, a refuzat miercuri ca un nou-născut de etnie romă decedat a doua zi Crăciun să fie înmormântat în localitatea sa, unde familia bebeluşului locuia într-o tabără, au declarat sâmbătă surse concordante, citate de AFP.

Edilul "a invocat ca pretext" faptul că decesul bebeluşul "a fost declarat" în localitatea vecină Corbeil-Essonnes, conform unei asociaţii locale de solidaritate cu romii. "Este vorba de rasism, xenofobie şi stigmatizare", a declarat preşedintele asociaţiei, Loic Gandais.

Bebeluşul, o fetiţă pe nume Maria Francesca născută la 14 octombrie, a decedat din cauza sindromului 'moarte subită la sugari' în noaptea de 25 spre 26 decembrie, a explicat Gandais pentru AFP.

Fetiţa, care era în suferinţă, a fost dusă în acea noapte la două spitale din regiune, dintre care unul din Corbeil-Essonnes, unde a fost constatat oficial decesul său la 26 decembrie, a adăugat o sursă apropiată de acest dosar.

La cererea familiei, o firmă de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a solicitat municipalităţii din Champlan permisiunea de a îngropa bebeluşul în cimitirul din localitate. Însă primarul, Christian Leclerc, a refuzat, 'fără a oferi nicio explicaţie', a afirmat pentru AFP Julien Guenzi, administratorul firmei. "Nu este obligat să se justifice, însă astfel de răspunsuri sunt extrem de rare", a adăugat el.

Fetiţa va fi în cele din urmă înhumată luni într-o altă localitate din apropiere, Wissous.

În Franţa, apropiaţii unei persoane decedate trebuie să ceară permisiunea de a o îngropa de la primăria localităţii unde se află cimitirul ales. Înmormântarea poate fi organizată în localitatea unde locuia victima, în cea în care a murit sau în cea în care se află cavoul familiei.

Nici primarul din Champlan şi nici adjunctul său nu au putut fi contactaţi sâmbătă dimineaţă pentru a-şi exprima poziţia, notează France Presse.

×