x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Frecuşuri la ONU - Liderii lumii işi boicotează discursurile

Frecuşuri la ONU - Liderii lumii işi boicotează discursurile

de Irina Cristea    |    27 Sep 2007   •   00:00
Frecuşuri la ONU - Liderii lumii işi boicotează discursurile
Sursa foto: TIMOTHY A. CLARY/

Iranul contra SUA, Cuba contra SUA, Iranul contra Israel, SUA contra Iran. Aşa au decurs "ostilităţile" in primele zile ale summit-ului ONU, cel mai important eveniment de politică externă din această săptămănă.Â


Iranul contra SUA, Cuba contra SUA, Iranul contra Israel, SUA contra Iran. Aşa au decurs "ostilităţile" in primele zile ale summit-ului ONU.

Preşedintele iranian, Mahmud Admadinejad, a susţinut un discurs virulent de la tribuna ONU, criticănd SUA şi alte mari puteri pentru sărăcia din lume şi pentru rele intenţii faţă de ţara sa. De asemenea, el a spus că, din punctul său de vedere, dosarul nuclear al Teheranului "este inchis". Preşedintele SUA, George W. Bush, a lipsit din sală pe durata intervenţiei omologului său iranian, purtătorul de cuvănt al Casei Albe spunănd că republicanul "a avut lucruri mai importante in agendă". La răndul lor, membrii delegaţiei Cubei au părăsit sala in timp ce Bush şi-a susţinut discursul, cu ajutorul transcrierii fonetice a unor nume "dificile" precum Nicolas Sarkozy sau Mauritania. Nu in ultimul rănd, Ahmadinejad a refuzat să răspundă, la conferinţa de presă, la o intrebare pusă de un jurnalist din Israel.


DOSARE GRELE. Pe aceste fronturi s-au dus principalele bătălii de la tribuna ONU, pe fondul incercărilor mai-marilor lumii de a se pune de acord asupra unor dosare importante: problema provinciei Kosovo, dosarul nuclear iranian, admiterea altor patru state in Consiliul de securitate. O declaraţie interesantă a făcut şi preşedintele polonez. Lech Kaczynski s-a pronunţat in favoarea sporirii puterii NATO şi a extinderii spre est a Alianţei. Statele pe care Polonia ar dori să le vadă in NATO sunt Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan.


O altă problemă pe care mai multe state, in frunte cu Marea Britanie, incearcă să o introducă pe agenda discuţiilor este situaţia din statul asiatic Myanmar (fosta Birmania). Junta militară care conduce cu o mănă de fier din anul 1988 a intervenit in forţă asupra demonstranţilor, in principal călugări budişti, care protestează in capitala Rangoon in favoarea democraţiei. Autorităţile i-au imprăştiat pe manifestanţi cu gloanţe de cauciuc, bastoane şi gaze lacrimogene. Atacul s-a soldat cu cel puţin o victimă.






×
Subiecte în articol: externe