x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Georgia cere ajutorul UE şi SUA în conflictul cu Rusia

Georgia cere ajutorul UE şi SUA în conflictul cu Rusia

06 Aug 2009   •   00:00

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a solicitat ajutorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite ale Americii pentru a preveni o nouă încălzire a conflictului cu Rusia, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la războiul ruso-georgian, informează EU Observer.



"Cele mai recente manevre realizate de armata rusă sunt îngrijorătoare. (Rusia) refuză să răspundă apelurilor lansate de observatorii europeni şi din nefericire presa moscovită anunţă iminenţa unui nou conflict deschis. În pofida acestei stări de fapt, sunt încrezător că Europa şi SUA vor transmite un mesaj clar Rusiei", a declarat preşedintele georgian pentru postul de radio francez RTL. Preşedintele rus Dmitri Medvedev i-a telefonat omologului său american Barack Obama pentru a-l felicita cu ocazia zilei sale de naştere, prilej cu care liderul de la Casa Albă a îndemnat la o reducere a tensiunilor cu Georgia.

Rusia a ridicat nivelul de alertă al celor 7.000 de militari din provincia separatistă georgiană Osetia de Sud la grad maxim, invocând "provocările" lansate de partea georgiană. De asemenea, numărul incidentelor de la graniţa georgiano-osetină a crescut foarte mult în ultimele zile. Marţi, Georgia a acuzat Rusia că ar încerca să stabilească un punct de control militar în localitatea Kveci, aflată în partea controlată de georgieni. De asemenea, autorităţile georgiene au semnalat faptul că două grenade au fost lansate spre un post local de poliţie. De cealaltă parte, autorităţile separatiste sud-osetine au raportat luni o serie de trei focuri de mortiere trase dintr-o localitate georgiană asupra unor ţinte din Osetia.

La 7 august 2008 a izbucnit conflictul militar dintre Georgia şi Rusia asupra capitalei separatiste Ţhinvali, iar Rusia a declanşat o puternică ofensivă ajungând cu tancurile în apropierea capitalei georgiene Tbilisi. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a contribuit la ajungerea la un acord de încetare a ostilităţilor, iar ulterior UE a acceptat ocupaţia militară rusă a zonelor separatiste georgiene aflate în dispută. Acest scurt război soldat cu moartea a sute de civili, a ridicat nivelul neîncrederii fostelor state din URSS în Rusia, de teama unui nou val de imperialism manifestat de Moscova.

×
Subiecte în articol: externe