x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grevă în UE/ Funcţionarii vor salarii mai mari

Grevă în UE/ Funcţionarii vor salarii mai mari

de Sînziana Stancu    |    14 Dec 2009   •   00:00

Câteva sute de salariaţi şi colaboratori ai Uniunii Europene au întrerupt lucrul timp de trei ore, în semn de protest faţă de refuzul guvernelor ţărilor membre de a le acorda o creştere salarială de 3,7%, prevăzută, de altfel, în statutul lor.

Motivul refuzului invocat de forurile UE a fost acela că, deşi creşterea salarială pentru acoperirea inflaţiei este prevăzută legal în statutul tuturor funcţionarilor şi colaboratorilor Uniunii, această măsură nu ar fi fost oportună în condiţiile în care toată Europa a fost afectată de recesiune şi abia sunt câteva semne de la două-trei ţări că situaţia ar începe să se redreseze. Comisia Europeană propune acordarea unei creşteri salariale mecanice de 3,7 la sută pentru 44.500 de funcţionari din cadrul celor trei instituţii Uniunii ­ Comisia, Consiliul, Parlamentul.

Aceasta este stabilită pe baza evoluţiei salariilor funcţionarilor în opt state în anul precedent şi a costului vieţii la Bruxelles, informează AFP. Dar, cu ocazia unui summit european, vineri, mai mulţi lideri ai UE au declarat că trebuie să fie "rezonabili" în perioada crizei, unele state fiind nevoite să îngheţe salariile funcţionarilor lor. "Statele nu doresc să îşi respecte angajamentele. Nu mai putem avea încredere în ele", a fost concluzia unui reprezentant al sindicatului "Reînnoire şi Democraţie".

PISICILE GRASE
Protestul s-a desfăşurat în holul mare, de la parter, al Consiliului, în timp ce, al etaj, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE discutau despre cauza greviştilor. Protestatarii au recunoscut că au salarii îndestulătoare, dar în acelaşi timp nu agreau ideea de a fi tocmai ei sacrificaţi în numele crizei. "Am un salariu bun", a recunoscut Licinia Dias, una dintre secretarele Consiliului (forul reprezentativ al statelor membre), care a spus că, lunar, încasează unn salariu net de 4.000 de euro, având o vechimă în muncă de 18 ani.

"Dar nu-mi vine să las Soarele Portugaliei pentru a veni la Bruxelles fără un motiv întemeiat. Chiar dacă sunt foarte interesată de cauza europeană, sunt doar până într-un punct", s-a justificat ea, invocând sacrificiile familiale făcute de-a lungul anilor, inclusiv traiul în străinătate şi dificultăţile concursului prin care a ajuns să ocupe un asemenea post. Alţi funcţionari europeni ajung şi la 9.000 de euro salariu net lunar, cum este cazul, de pildă, al unui reprezentant cu "normă întreagă" al sindicatului "Reînnoire şi Democraţie", informează AFP.

Cei mai mulţi dintre grevişti au interpretat refuzul autorităţilor de a le acorda indexarea salarială ca pe "o criză de încredere" faţă de unele state europene (cele care s-au opus indexării, n.r.). "Categoric, ne confruntăm cu o criză mondială, dar aici este vorba despre o criză de încredere, iar dacă legea nu se aplică, vom ajunge ca în Vestul Sălbatic", au argumentat cei mai mulţi dintre protestatari, spunând că fără ajutorul instituţiilor europene, Uniunea ar avea şi mai mult de suferit de pe urma crizei.

×
Subiecte în articol: externe