x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei acuzat de luare de mită

Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei acuzat de luare de mită

28 Iun 2018   •   17:46
Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei acuzat de luare de mită

Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a fost acuzat că a cerut şi a acceptat mită, a anunţat joi biroul Procurorului General din Letonia după o investigaţie care a durat patru luni, transmite Reuters. 

În replică, Rimsevics a dezminţit acuzaţiile potrivit cărora a acceptat o mită de cel puţin 100.000 de euro. Dacă va fi găsit vinovat, Rimsevics ar putea fi condamnat la închisoare pentru o perioadă de maximum 11 ani. 

"Procurorul a emis o decizie de începere a urmării penale împotriva guvernatorului Băncii Centrale a Letoniei", a informat un purtător de cuvânt al Procuraturii care a precizat că alte detalii vor fi oferite la o conferinţă de presă care va avea loc vineri. 

Ilmars Rimsevics este guvernator al Băncii Centrale a Letoniei din 2001 şi face parte din Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE). 

Într-un caz fără precedent pentru BCE, în luna februarie a acestui an, Ilmars Rimsevics a fost reţinut de Agenţia Anticorupţie din Letonia ca urmare a acuzaţiilor de corupţie şi i s-a interzis să mai exercite atribuţiile de guvernator al Băncii Naţionale a Letoniei. În plus, Ilmars Rimsevics a fost împiedicat să ia parte la reuniunile Consiliului guvernatorilor BCE, inclusiv la şedinţele de politică monetară. 

La finele lunii trecute, Banca Centrală Europeană a dat în judecată Letonia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru demiterea ilegală a guvernatorului Ilmars Rimsevics, şi totodată a solicitat ca o parte din puterile guvernatorului să fie restabilite. 

Cu ocazia unei prime audieri la CJUE, avocaţii Băncii Centrale Europene au susţinut că absenţa lui Ilmars Rimsevics riscă să afecteze reputaţia BCE, ar putea aduce atingere independenţei BCE şi ameninţă să provoace întârzieri în procesul de luare a deciziilor, în condiţiile în care o ţară membră a zonei euro este privată de votul său. BCE a cerut Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să restabilească acele puteri ale guvernatorului Băncii Naţionale a Letoniei care au legătură cu sarcinile sale la BCE, inclusiv deciziile de politică monetară şi cele de supervizare bancară, excepţie făcând cazurile de supervizare care au legătură cu Letonia. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ilmars Rimsevics