x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul ungar alocă 2,8 milioane de euro învăţământului în limba română

Guvernul ungar alocă 2,8 milioane de euro învăţământului în limba română

de Istvan Deak    |    01 Feb 2014   •   12:06
Guvernul ungar alocă 2,8 milioane de euro învăţământului în limba română

Subsecretarul de stat ungar responsabil pentru relaţiile cu minorităţile şi societatea civilă, Latorcai Csaba, a declarat că statul ungar va continua şi în 2014 sprijinirea învăţământului în limba română în Ungaria. Declaraţia a fost făcută la Korosszakal, în cadrul unei conferinţe pe tema învăţământului minoritar şi a viitorului autonomiei culturale. „Obiectivul final este crearea unui sistem care să permită comunităţii române din Ungaria, precum cea a celorlalte minorităţi naţionale înregistrate în ţara noastră, să îşi dezvolte în totalitate identitatea naţională”, a declarat Latorcai, citat de site-ul administraţiei guvernamentale, kormany.hu.

El a subliniat că şcolile cu predare în limba română care aparţin de „Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria” dispun de un buget anual din partea statului ungar de 871,3 milioane de forinţi (2,8 milioane de euro). „Ca urmare, se asigură educaţia şi învăţământul pentru peste 1.800 de copii în 21 de instituţii de pe raza a 14 localităţi.

De asemenea, un rezultat important este că numărul „Autoguvernărilor Românilor” la nivel local este într-o creştere continuă. În 182 de autoguvernări locale şi şase teritoriale se desfăşoară activităţi în folosul comunităţii române. Nu trebuie să omitem nici acele teritorii unde printr-o dezvoltare eficientă reuşim o întărire şi o organizare a comunităţii de etnie română, o armonizare a relaţiilor dintre organizaţiile civile şi minoritare, o creare şi finalizare a unei strategii de păstrare a limbii minorităţii”, a mai adăugat subsecretarul de stat.

 

 

 

×
Subiecte în articol: romani ungaria scoli romani ungaria