Comisia Electorala Centrala (CEC) din Rusia a inregistrat marti candidatura premierului Vladimir Putin la alegerile prezidentiale din 4 martie 2012, relateaza RIA Novosti.
Putin, care candideaza din partea partidului Rusia Unita, va reveni probabil in functia de sef al statului dupa ce a indeplinit doua mandate de presedinte intre 2000 si 2008. El a devenit astfel primul candidat inregistrat oficial de CEC.
In afara de Putin, alti potentiali candidati la prezidentialele din martie mai sunt liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, liderii celorlalte doua partide ale opozitiei parlamentare, Vladimir Jirinovski (Partidul Social-Democrat, nationalist) si Serghei Mironov (Rusia Dreapta, centru-stanga), precum si Grigori Iavlinski (Iabloko, liberal). In afara candidatilor partidelor politice, si candidatii independenti pot sa se inscrie in cursa, dupa ce prezinta doua milioane de semnaturi. Printre acestia se numara guvernatorul regiunii Irkutk, Dmitri Mezentev, miliardarul Mihail Prohorov, fostul primar din Vladivostok Viktor Cerepkov, Renat Hamiev din Orenburg si liderul partidului neinregistrat Volia (Vointa) Svetlana Piunova. Toti candidatii la prezidentiale vor continua sa isi indeplineasca obligatiile de serviciu in cursul campaniei electorale, a precizat secretarul CEC Nikolai Konkin. 'Premierul nu trebuie sa-si paraseasca functia pe parcursul campaniei electorale', a declarat Konkin, adaugand ca acelasi lucru este valabil si pentru ceilalti candidati.
In alta ordine de idei: lideri ai miscarii de protest a opozitiei ruse sunt vizati de un scandal, dupa ce un site pro-Kremlin a postat in noaptea de luni spre marti inregistrari ale unor conversatii telefonice private in care acestia isi adreseaza jigniri, relateaza Financial Times, citat de Mediafax. Difuzarea acestor inregistrari, in care apar cuvinte ca 'ticalos', 'catea' sau 'idiot' ar putea diviza si mai mult miscarea fragmentata de protest, ai carei lideri par sa lupte intre ei la fel cum lupta cu Kremlinul, inaintea unei demonstratii planuite pentru ziua de 24 decembrie, comenteaza publicatia britanica. Fisierul audio care contine conversatii telefonice interceptate a fost postat pe Lifenews.ru, un site al holdingului NewsMedia-Rus, controlat de Iuri Kovalciuc, un apropiat al premierului Vladimir Putin. In materialul publicat alaturi de fisier, Lifenews.ru nu spune cum a obtinut cele sase ore de inregistrari ale convorbirilor lui Boris Nemtov.
'Este o incercare de provocare a unor disensiuni (in randul miscarii de protest), dar nu va reusi', a declarat Nemtov, liderul miscarii Solidaritatea, implicata in organizarea demonstratiei de pe 10 decembrie, la care au participat intre 50.000 si 80.000 de persoane. In opinia sa, Kremlinul se afla in spatele difuzarii convorbirilor. In conversatii, care par dinainte de protestele de pe 10 decembrie, Nemtov si Ievghenia Chirikova, un alt lider al opozitiei isi exprima dezacordul in privinta tacticii. Chirikova insista sa fie organizata o demonstratie in fata Kremlinului, fara permisiunea Primariei Moscova, in timp ce Nemtov a negociat un protest legal, departe de sediul Presedintiei. Intr-o conversatie, acesta o acuza ca ar cauta sa-l 'smulga de bani', desi il 'improasca cu noroi', acuzandu-l de 'cardasie' cu administratia Moscovei in cadrul negocierilor.