x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Halla Tomasdottir, o femeie de afaceri, a câștigat alegerile prezidențiale din Islanda

Halla Tomasdottir, o femeie de afaceri, a câștigat alegerile prezidențiale din Islanda

de Redacția Jurnalul    |    02 Iun 2024   •   20:20
Halla Tomasdottir, o femeie de afaceri, a câștigat alegerile prezidențiale din Islanda
Sursa foto: Wikipedia

Halla Tomasdottir, o femeie de afaceri, a câștigat alegerile prezidențiale din Islanda și va prelua rolul, în mare parte ceremonial, de la actualul președinte, Gudni Johannesson, a anunțat duminică postul de televiziune RUV, citat de Reuters.

Tomasdottir, în vârstă de 55 de ani, a obținut 34% din voturile exprimate în alegerile de sâmbătă, învingând-o pe Katrin Jakobsdottir, care a renunțat la funcția de premier în aprilie pentru a candida la președinție.

Președintele, care este ales pentru un mandat de patru ani, are puteri politice limitate, dar acționează adesea ca o figură unificatoare în această națiune insulară de aproape 400.000 de locuitori, care este membră NATO.

Tomasdottir, care va fi al șaptelea președinte al Islandei de la înființarea republicii în 1944, a mai candidat la președinție și în urmă cu opt ani, când s-a clasat pe locul al doilea, după Johannesson. Ea va depune jurământul la 1 august.

În ultimii 14 ani, Islanda a fost clasată ca fiind cea mai bună țară din lume în ceea ce privește egalitatea de gen, potrivit Forumului Economic Mondial.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: islanda Halla Tomasdottir