x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Harlem merge pe votul pro- Obama

Harlem merge pe votul pro- Obama

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Noi 2008   •   00:00

Harlem, cartier celebru pentru numărul mare de afroamericani, dar şi pentru violenţele din trecut,  şi-a „trimis” locuitorii la vot „cu entuziasm”, notează AFP. La ieşirea din urne sau chiar în faţa lor, electoratul se manifesta faţiş pentru votul pro-Barack Obama.



Recunoscut pentru violenţa de odinioară, cartierul din New York pare să se destindă odată cu bucuria afişată de afroamericanii ieşiţi la vot.  "Sunt un democrat convins. Şi Barack Obama a luat poziţii clare în toate chestiunile care ne interesează. Această zi este istorică, America a deschis în sfârşit ochii spre lume. Administraţia Bush a distrus visul american", spune un simpatizant, aprobat de un mic grup de afroamericani tineri. Un bătrân de 72 de ani îşi explică, la râmdul său, alegerea:  "Eu i-am votat mereu pe republicani, dar de această dată îl aleg pe Obama, îmi place cum vorbeşte, cred că ne poate ajuta şi că va face ceea ce spune că o să facă".

Pentru americanii din Harlem, promisiunile făcute de Obama sunt literă de lege.  "Zoe, cui îi va da Obama bani?", o întreabă Andrea Franks, în vârstă de 46 de ani, pe fiica ei. "Şcolilor şi spitalelor", răspunde Zoe, care nu merge la şcoală în ziua alegerilor. "Este momentul să avem un preşedinte inteligent, inspirat", spune Andrea. "Ultimii opt ani au fost un dezastru, am văzut cum totul se prăbuşeşte, imaginea Americii, piaţa muncii, justiţia", adaugă ea. În România, a mkerge la vot sau a sta acasă, la o bere, e acelaşi drac. De vină sunt diverse cauze. Ştiute de toată lumea. În SUA, a vota reprezintă o adevărată emoţie. O stare de spirit. Michael Colon, un avocat de succes din Westchester, vorbeşte la telefon. Personajulşui de la celălalt capăt al firului îi spune depsre vot: "Nu-ţi pot spune ce emoţii am. Am venit să caut o prietenă care locuieşte în Harlem, vom da telefoane în Pennsylvania să ne asigurăm că lumea votează ". Avocatul merge atât de departe încât spune că va pleca de pe planetă dacă îşi vede favoritul, pe Obama, câştigător: „Cred că Obama  va câştiga, dar nu pot să nu am emoţii. Sunt ca Tina Fey, actriţa care o imită pe Sarah Palin, candidata la vicepreşedinţie, dacă republicanii vor câştiga, plec de pe planetă!”.

×
Subiecte în articol: externe obama