x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hezbollah, lider în topul eficienţei teroriste

Hezbollah, lider în topul eficienţei teroriste

04 Mai 2009   •   00:00

Un raport al Departamentului de Stat al SUA a calificat organizaţia şiită sud libaneză Hezbollah (Partidul lui Allah) drept cea mai eficientă organizaţie teroristă din lume în anul 2008, relatează cotidianul libanez The Daily Star, citat de Agerpres. Deşi după războiul cu Israelul din iulie-august 2006 Hezbollah şi-a redus prezenţa militară în sudul Libanului, din punct de vedere tehnic organizaţia militantă islamistă rămâne deosebit de eficace.



Raportul Departamentului de Stat susţine că în 2008 Hezbollah a continuat campania de intimidare politică prin asasinarea politicienilor şi jurnaliştilor libanezi antisirieni. Alte acte de terorism atribuite Hezbollah sunt atacarea unui vehicul al ambasadei SUA în Liban şi atentate cu maşini capcană împotriva comandantului Forţelor interne de securitate şi a unui oficial al Partidului Democrat Libanez.

Poziţia dominantă a organizaţiei Hezbollah în Liban este facilitată de controlul deficitar al autorităţilor libaneze asupra frontierei cu Israelul. Deşi în urma războiului din 2006 armata libaneză a fost desfăşurată în zona de sud, guvernul central de la Beirut nu exercită controlul asupra unor sectoare ale frontierei din regiunea Bekaa (Valea Libanului).

Departamentul de Stat clasifică în continuare Siria şi Iranul drept state care sprijină terorismul destabilizează regiunea prin sprijinul politic şi financiar acordat Hezbollah, Hamas şi talibanilor afghani. De la sfârşitul ostilităţilor din 2006 Iranul a facilitat reînarmarea Hezbollah, i-a furnizat ajutoare financiare în valoare de 200 milioane de dolari şi a antrenat 3 000 de militanţi pe teritoriul său. Siria este acuzată de Departamentul de Stat că a furnizat Hezbollah sprijin politic şi material şi a permis Iranului să folosească eritoriul său drept punct de tranzit pentru aprovizionarea Hezbollah.

×
Subiecte în articol: externe hezbollah