Fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy îi plac bârfele şi să comenteze cu nonşalanţă despre personalitatea liderilor străini, dezvăluie fosta şefă a diplomaţiei americane Hillary Clinton în noua sa carte, din care site-ul american Politico a publicat fragmente.
"Majoritatea liderilor străini sunt mai calmi în privat decât sunt în public. Nu Sarkozy ", scrie Hillary Clinton în "Hard Choices", o carte de memorii în care revine asupra perioadei de patru ani în care a condus Departamentul de Stat, din 2009 şi până în 2013. Cartea urmează să fie lansată marţi în Statele Unite. Un jurnalist de la Politico a avut acces la carte şi a publicat un fragment dintr-un paragraf despre Sarkozy.
"Spunea bârfe, descria cu nonşalanţă alţi lideri străini ca infirmi sau nebuni; unul dintre ei era «un nebun dependent de droguri»; altul avea o armată «care nu ştie să se bată», iar altul era descendentul unei lungi linii de «brute» ", scrie ea.
Hillary Clinton mai dezvăluie că fostul preşedinte francez critica mediul foarte masculin al diplomaţiei.
“Sarkozy se întreba în permanenţă de ce toţi diplomaţii care veneau la întrevederi oficiale erau majoritatea bătrâni şi masculini”, spune doamna Clinton în cartea sa.
Publicarea memoriilor doamnei Clinton este însoţită de o campanie intensă mediatică şi de un turneu de promovare în SUA, ceea ce este perceput drept un preludiu al unei candidaturi la Casa Albă, în 2016.
Nicolas Sarkozy şi Hillary Clinton s-au văzut la New York la finele lui aprilie. Fostul şef al statului francez a publicat o fotografie de la întrevederea lor pe contul său de Twitter, calificând-o pe democrata americană drept “o prietenă de-ale Franţei”.
Posibila candidată la preşedinţia SUA scrie în memoriile sale că şi-a exprimat preocuparea în privinţa unui schimb cu prizonieri talibani când era secretar de Stat în Administraţia Obama şi că nu a fost de acord cu decizia liderului de la Casa Albă de a nu-i înarma pe rebelii sirieni, relatează şi CBS News.
În contextul controversei privind decizia lui Obama de a elibera cinci militanţi afgani deţinuţi la Guantanamo în schimbul eliberării sergentului Bowe Bergdahl, cartea dezvăluie că o discuţie de acest gen a avut loc anterior în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanţi consilieri de politică externă, printre care şi Hillary Clinton.
“Am accentuat, aşa cum am făcut-o de multe ori, că deschiderea uşii pentru negocieri cu talibanii ar fi greu de înghiţit pentru mulţi americani după atâţia ani de război”, a scris ea.
Extrasele făcute publice de CBS News dezvăluie şi dezacordul lui Clinton cu Obama în privinţa acestuia de a nu-i înarma pe rebelii sirieni care luptau pentru înlăturarea Guvernului lui Bashar al-Assad.
“Înclinaţia preşedintelui a fost să menţină cursul prezent de acţiune şi să nu întreprindă paşi semnificativi pentru înarmarea rebelilor. Nimănui nu-i place să piardă o dezbatere, iar eu nu fac excepţie”, a scris fostul secretar de Stat.
În calitate de şefă a diplomaţiei din 2009 până în 2013, Hillary Clinton a recunoscut că comis o “eroare lingvistică” atunci când a vorbit despre “resetarea relaţiilor americane cu Rusia”.
În carte, Clinton îl numeşte pe preşedintele rus Vladimir Putin “iritabil şi autocrat, intolerant cu criticile şi în cele din urmă un om care reacţionează dur la dezacorduri şi dezbatere”.
În martie, Clinton a afirmat la o strângere de fonduri privată că acţiunile lui Putin amintesc de cele ale lui Hitler înainte de cel de Al Doilea Război Mondial.
Întrebat miercuri într-un interviu despre declaraţiile lui Hillary Clinton, Putin a răspuns: “Este mai bine să nu te cerţi cu femeile. Când oamenii împing limita prea departe, asta nu se întâmplă pentru că sunt puternici, ci pentru că sunt slabi. Dar poate că slăbiciunea nu este cea mai rea trăsătură pentru o femeie”, a adăugat liderul de la Kremlin.
Fosta şefă a diplomaţiei americane abordează în carte şi atacurile din 2013 care au vizat reprezentanţa diplomatică de la Benghazi în 2012, afirmând că “nu se va şti niciodată cu claritate ce s-a întâmplat cu adevărat”. Republicanii au criticat-o pe fosta primă doamnă a SUA pentru modul în care a gestionat incidentul, în care şi-au pierdut viaţa patru americani, printre care şi ambasadorul Chris Stevens.
Cartea detaliază şi întâlnirea ei cu Obama după ce ea a pierdut cursa democrată pentru învestitură în 2008. 'Ne-am holbat unul la altul ca doi adolescenţi la prima întâlnire, sorbind câteva înghiţituri de Chardonnay', scrie ea.