x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe HILLARY: “Dumnezeu să te binecuvânteze, Obama”

HILLARY: “Dumnezeu să te binecuvânteze, Obama”

02 Dec 2008   •   00:00

Preşedintele ales american, Barack Obama, a numit cu viteză record jumătate din membrii Cabinetului său. Aceştia vor conduce ţara în vremuri de război şi recesiune. Obama are acum şefi în cele mai importante poziţii: Departamentul de Stat, Justiţie, Trezorerie şi Apărare. Jumătate din liderii echipei naţionale este formată din femei.



În mai puţin de o lună de la alegeri, Obama a numit deja jumătate din Cabinet, prieteni sau mai puţin prieteni, dar cel mai rezonant nume este al fostei sale rivale, Hillary Clinton. “Sunt încrezător că această echipă reprezintă tot ce avem nevoie pentru a da startul unui nou început”, a spus Barack Obama la finalul anunţului public, urmat de discursuri sumare prezentate de noii aleşi ai Cabinetului.

DRAGA MEA PRIETENĂ  
Din echipa Securităţii Naţionale fac parte atât prieteni, cât şi mai puţin prieteni, Barack Obama demonstrând obiectivitate şi  dând prioritate intereselor naţionale. Aşadar, el a ales să-l păstreze în funcţie pe actualul Secretar al Apărării, Robert Gates. Hillary Clinton, după săptămâni de speculaţii, a fost nominalizată oficial secretar al Departamentului de Stat American. “Draga mea prietenă”, a numit-o Obama înainte de a-i da cuvântul. “Sunt mândră să mă alătur echipei tale şi Dumnezeu să te binecuvânteze”, i-a spus aceasta.

50% FEMEI  
Din totalul celor şase nominalizări doar în ziua de luni, 50% sunt femei. Hillary Clinton, Susan Rice –care a servit şi în timpul administraţiei Clinton − va fi ambasador SUA pentru Naţiunile Unite iar Janet Napolitano, guvernator de Arizona, va fi secretar pentru Securitatea Internă.

Bunul prieten al lui John McCain, generalul James L. Jones, a primit nominalizarea pentru a conduce Consiliul Naţional de Securitate, o alegere aplaudată de mulţi republicani dar şi democraţi. Eric Holder a fost numit procuror general al Statelor Unite.

RESPONSABILITATEA E LA OBAMA  
În discursul său, Barack Obama a subliniat faptul că dependenţa Americii de petrolul străin dă putere unor guverne totalitariste. “A venit vremea pentru un nou început”, a mai spus Barack Obama. “Cred în personalităţi puternice şi oameni încrezători. Dar eu voi fi responsabil pentru viziunea pe care această echipă o va elabora”, a răspuns Obama unei întrebări care se referea la felul în care vor comunica noii lideri ai securităţii naţionale.

×
Subiecte în articol: externe obama