Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, in varsta de 84 de ani, a fost condamnat, astazi, la inchisoare pe viata. El a fost inlaturat de la putere in februarie 2011, dupa ce a guvernat Egiptul singur timp de trei decenii.
Mubarak a fost gasit vinovat pentru uciderea a aproape 850 de manifestanti in timpul revoltei care a dus la inlaturarea sa de la putere in 2011. Acuzarea ceruse pedeapsa cu moartea impotriva sa, insa Mubarak a pledat nevinovat.
Hosni Mubarak l-a succedat in 1981 pe presedintele Anwar al-Sadat, asasinat de islamisti, la doi ani dupa ce a fost primul lider arab care a semnat pacea cu Israelul. Mubarak a mentinut Egiptul in tabara proamericana si a pastrat acordurile de pace cu Israelul.
Fost comandant al Fortelor aeriene, Mubarak a reusit sa mentina pana la 25 ianuarie 2011 stabilitatea Egiptului - si a propriului sau regim -, bazandu-se pe un redutabil aparat de forte de politie, acuzat ca isi impune controlul asupra vietii politice si asupra unui sistem politic dominat de un partid devotat. El s-a aratat de asemenea a fi un adversar hotarat al islamismului radical de tipul al-Qaida. Dar el nu a reusit sa limiteze cresterea in importanta a unui islam traditionalist, inspirat de miscarea Fratii Musulmani.
Nascut la 4 mai 1928 intr-o familie din mica burghezie rurala a Deltei Nilului, Mohammed Hosni Mubarak a devenit comandant al Fortelor Aeriene, apoi vicepresedinte in aprilie 1975.
In cursul lungii sale cariere, el a scapat din cel putin sase tentative de atentat si nu a ridicat starea de urgenta instaurata la preluarea puterii.
Cresterea puterii fiului sau mai mic, Gamal, apropiat de mediul de afaceri, a alimentat suspiciunile privind o transmitere "ereditara" a puterii, la alegerile prezidentiale care ar fi trebuit sa se desfasoare in septembrie 2011, provocand protestele opozitiei.
Mubarak, operat la vezica biliara si la duoden in 2010, are un alt fiu, Alaa, din casatoria sa cu Suzanne Thabet, care ar fi avut o influenta mare pe langa sotul sau.