x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Importurile germane de gaze 2022 au scăzut cu 12,3%. Norvegia a înlocuit Rusia

Importurile germane de gaze 2022 au scăzut cu 12,3%. Norvegia a înlocuit Rusia

de Redacția Jurnalul    |    08 Ian 2023   •   22:30
Importurile germane de gaze 2022 au scăzut cu 12,3%. Norvegia a înlocuit Rusia

Germania a importat în 2022 cu 12,3% mai puține gaze naturale decât în anul precedent, la 1.449 terawați-oră (TWh), în condițiile în care retragerea livrărilor de combustibili fosili din exporturile rusești a declanșat o criză energetică, a anunțat autoritatea de reglementare în domeniul energiei,

Conform Reuters, Norvegia a luat locul Rusiei ca principal furnizor, reprezentând 33% din volumul total, în timp ce Rusia a furnizat 22%, a precizat autoritatea de reglementare într-un comunicat.

Rusia, care contribuise cu 52% din importurile de gaze ale Germaniei în 2021, a redus livrările prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, fluxurile scăzând la zero la începutul lunii septembrie, după ce conducta a fost avariată.

"Livrările de gaze lipsă din Rusia au fost parțial compensate de importuri suplimentare prin Olanda, Belgia și Norvegia", se arată în comunicat.

De asemenea, guvernul de la Berlin s-a grăbit să adopte dispoziții pentru achiziția de gaz natural lichefiat (GNL).

Exporturile totale de gaze ale Germaniei s-au ridicat la 501 TWh, în scădere cu o treime față de 749 TWh în anul precedent.

Între timp, consumul a scăzut cu 14%, ajutat de temperaturile care, în medie, au fost cu 1,1 grade Celsius mai mari decât media celor patru ani precedenți.

Nivelul de stocare a gazelor din Germania se situează în prezent la un nivel confortabil de 90,72%, mult peste pragul de 40% pe care autoritatea de reglementare îl consideră critic la începutul lunii februarie.

Cu toate acestea, umplerea din nou a depozitelor după sezonul de iarnă din 2023 va rămâne o provocare, având în vedere incertitudinile de ansamblu privind situația generală a aprovizionării Germaniei, se mai arată în comunicat.

Gazul olandez de referință pentru prima lună a crescut vineri cu 8,8%, la 74,6 euro pe megawatt oră (MWh). Prețul este la aproximativ jumătate față de cel mai recent vârf atins la începutul lunii decembrie și cu 78% sub nivelul de la sfârșitul lunii august, când prețurile au crescut vertiginos înainte de oprirea Nord Stream 1.

 

×
Subiecte în articol: gaze Norvegia