De când s-a îndepărtat de capitala Ucrainei, Rusia folosește artileria și blindatele pentru a încerca să captureze mai mult teritoriu în Donbas, format din zonele Donețk și Luhansk, pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.
"Ocupanții încearcă să exercite și mai multă presiune. Acolo este un iad - și nu este o exagerare", a declarat Zelenski într-o alocuțiune de joi seara.
"(Există) lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra orașelor din centrul Ucrainei. Donbasul este complet distrus", a spus el.
Moscova își numește invazia o "operațiune militară specială" pentru a scăpa Ucraina de fasciști, o afirmație despre care Kievul și aliații săi occidentali spun că este un pretext nefondat pentru un război neprovocat.
În timp ce invazia se apropie de împlinirea a trei luni, Senatul american a aprobat un nou ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cel mai mare pachet de ajutor american de până acum.
Grupul celor șapte națiuni bogate a convenit, de asemenea, să ofere Ucrainei 18,4 miliarde de dolari. Ucraina a declarat că banii vor accelera victoria asupra Rusiei și sunt la fel de importanți ca "armele pe care le furnizați".
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat reporterilor: "Mesajul a fost: "Suntem alături de Ucraina. Ne vom uni cu resursele de care au nevoie pentru a trece peste asta'".
Casa Albă lucrează pentru a oferi rachete avansate anti-navă luptătorilor ucraineni pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei.
Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă, ținând "ostatice" proviziile nu doar pentru ucraineni, ci și pentru milioane de oameni din întreaga lume. Războiul a dus la creșterea prețurilor globale la cereale, uleiuri de gătit, combustibil și îngrășăminte.
Într-un alt semn al acțiunii occidentale care afectează economia rusă, cinci vicepreședinți străini ai Rosneft din Rusia au demisionat din cauza sancțiunilor UE care interzic cetățenilor europeni sau rușilor care locuiesc în UE să lucreze la compania petrolieră.
UE a declarat că analizează modalitățile de utilizare a activelor înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, în timp ce Statele Unite nu au exclus o eventuală aplicare de sancțiuni asupra țărilor care cumpără petrol rusesc.
Dar diviziunile din cadrul NATO sunt, de asemenea, vizibile, Turcia opunându-se aderării Suediei și Finlandei la alianță. Ankara acuză cele două state nordice că adăpostesc militanți kurzi, dar președintele american Joe Biden și liderii europeni au declarat că sunt încrezători că preocupările Turciei pot fi soluționate.
Biden, care i-a primit la Casa Albă pe premierul suedez Magdalena Andersson și pe președintele finlandez Sauli Niinisto, a declarat reporterilor: "Cred că vom fi în regulă."
Niinisto a declarat că Finlanda se va angaja să asigure securitatea Turciei, adăugând: "Nu vom avea probleme: "Condamnăm terorismul în toate formele sale și suntem angajați activ în combaterea acestuia".
Săptămâna trecută, Rusia și-a asigurat cea mai mare victorie de la începutul invaziei, Kievul anunțând că a ordonat garnizoanei sale dintr-o oțelărie din Mariupol să se retragă, după un asediu îndelungat.
Cu toate acestea, forțele ruse au fost respinse de la periferia celui de-al doilea oraș ca mărime, Harkov. Ucraina afirmă că a recucerit 23 de așezări din apropierea Harkovului în ultimele două săptămâni.
În Mariupol, rezultatul final al celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii a rămas neclar, existând incertitudini cu privire la soarta a sute de apărători ucraineni.
Moscova a declarat joi că 1.730 de luptători ucraineni s-au predat până în prezent, dintre care 771 în ultimele 24 de ore.
Oficialii ucraineni, care au discutat un schimb de prizonieri, au refuzat să comenteze, spunând că ar putea pune în pericol eforturile de salvare.
Joi târziu, Sviatoslav Palamar, adjunctul șefului Regimentului Azov care apără oțelăria, a publicat o înregistrare video de 18 secunde în care a declarat că el și alți comandanți se află încă pe teritoriul uzinei.
"O anumită operațiune este în desfășurare, ale cărei detalii nu le voi dezvălui", a spus el.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cu sediul în Elveția, a declarat că a înregistrat sute de prizonieri de la uzină, deținuți în prezent de Rusia, dar nu a oferit un număr precis.
Liderul separatiștilor susținuți de Rusia care controlează zona a declarat că aproape jumătate dintre luptători au rămas în interiorul oțelăriei. Răniții au primit tratament medical, în timp ce cei care erau apți au fost duși într-o colonie penală și sunt tratați bine, a spus el.
(sursa: Mediafax)