x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În UE, ca-n brânză pentru asistentele medicale

În UE, ca-n brânză pentru asistentele medicale

de Sînziana Stancu    |    08 Feb 2011   •   20:20

Veşti bune pentru personalul  de asistenţă medicală care doreşte să lucreze tem­porar în sistemele sanitare ale ţă­rilor UE, dar nu la fel de bune şi pentru pacienţi. În urma unei decizii a Uniu­nii Europene, asistentele medi­cale din ţări membre ale Uniunii care vor să lucreze într-o altă ţară comuni­tară decât a lor vor putea obţine cât ai zice „peşte!” un loc de muncă după numai două zile de „emoţii”, adică atât cât a fost prescurtată evaluarea lor profesională.

Marea Britanie, care este una dintre ţările comunitare în lipsă acută de personal medical în sistemul său public de sănătate, nu priveşte cu ochi buni noile directive ale UE,  argumentând că viitoarele evaluări ale personalului medical străin, ce se vor aplica începând din aprilie, sunt nerealiste şi prea uşoare, chiar superficiale, scrie Daily Mail. Însă UE îşi apără noile măsuri, argumentând că verificările stricte la care sunt supuşi lucrătorii străini vin în contradicţie cu libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni. Regimul actual este atât de sever, încât doar un sfert din apro­ximativ 8.000 de asistente medicale străine care aspiră la un job în Marea Britanie reuşesc să îl obţină. Britanicii  au mai spus că asistentele care nu îndeplinesc criteriile profesionale provin în special din ţări nou-intrate în UE, ca România, Bulgaria, Ungaria, Estonia sau Letonia. Regulamentul încă în vigoare prevede că asistenţii sub standardul de calificare cerut trebuie să urmeze un program intensiv de „reciclare” condus de universităţi, de până la şase luni,  al cărui cost poate ajunge la 1.700 de euro, dacă voiau totuşi să lucreze în Marea Britanie. Deşi nu fusese prevăzută ca o condiţie expresă, cunoaşterea limbii engleze era absolut necesară pentru trecerea examenelor.

Noile teste vor fi  mult mai uşoare şi mai scurte, de numai două zile, constând în exerciţii cu alegeri multiple sau demonstraţii pe manechine.  Sunt valabile numai pentru  cetăţenii din ţările comunitare.

×
Subiecte în articol: externe