x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incertitudini în jurul proiectului nuclear "Belene"

Incertitudini în jurul proiectului nuclear "Belene"

21 Sep 2009   •   00:00
Corespondenţă de la Sofia
Finalul săptămânii a fost marcat la Sofia de tratative foarte grele bulgaro-ruse pe tema proiectelor energetice comune - Centrala atomoelectrică "Belene", gazoductul "Southstream" şi conducta de petrol Burgas-Alexadroupolis. Prima întâlnire a celor doi miniştri, Traicio Traikov şi Serghei Şmatko, a durat peste trei ore, şi, se pare, nu a dat un rezultat. A fost nevoie de o vizită neprevăzută în programul iniţial a ministrului rus al Energiei la premierul Boiko Borisov. A urmat o nouă rundă de convorbiri Traikov-Şmatko. Din delegaţia rusă au făcut parte preşedinţii companiilor "Rosatom" şi "Atomstroieksport" Serghei Kirienko şi Dan Belenkii.

În ajunul vizitei lui Şmatko, Traikov a declarat că dezbaterile vor avea un caracter politic. El a avertizat că va pune problema rentabilităţii centralei. Pentru a salva Belene, Moscova a propus achiziţionarea unei părţi din pachetul de 51 de procente ce aparţine acum Sofiei. Ministrul rus s-a abţinut să comenteze declaraţia lui Traikov că valoarea centralei va putea depăşi 10 miliarde euro - de două ori şi jumătate peste costul iniţial. "Noi avem alte cifre", a spus Şmatko, adăugând ca valoarea va putea fi cunoscută numai după ce vor fi luate în calcul dobânzile la credite.

Diankov a calificat drept bună ideia ca Rusia să achiziţioneze o parte din participarea bulgară. Sofia însă va căuta şi alţi investitori pentru a realiza un preţ cât mai bun posibil a pachetului său de acţiuni. Participanţi anonimi la tratative au declarat cu condiţia anonimatului că premierul rus Vladimir Putin a cerut omologului său Borisov ca Rusia să primească 25-30% din partea bulgară. În momentul de faţa Compania bulgară de electricitate deţine 51, iar compania germana RWE -49 la sută din acţiuni. Planul ruşilor este să obţină pachetul majoritar achiziţionând şi o parte din acţiunile germane.

Ministrul Diankov a declarat că din punct de vedere energetic Bulgaria nu va pierde nimic daca Belene nu se va construi, însă interesul Rusiei este evident şi vizita lui Şmatko îl dovedeşte. Bulgaria va urmări să menţină o cota de blocaj de 20-30 de procente. Alternativa o reprezintă îngheţarea proiectului. Opoziţia socialistă însă se declara în favoarea menţinerii pachetului de 51%.

×
Subiecte în articol: externe