x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Infirmierele s-au intors acasă

Infirmierele s-au intors acasă

de Anca Aldea    |    25 Iul 2007   •   00:00
Infirmierele s-au intors acasă
Sursa foto: DIMITAR DILKOFF/

Cele şase cadre medicale deţinute in Libia timp de peste opt ani pentru "infectarea deliberată" cu HIV a 426 de copii intr-un spital din provincial libiană Benghazi au sosit ieri, in Bulgaria.

Negocieri - Libia şi-a făcut infrastructură

Cele şase cadre medicale deţinute in Libia timp de peste opt ani pentru "infectarea deliberată" cu HIV a 426 de copii intr-un spital din provincial libiană Benghazi au sosit ieri, in Bulgaria.



Cele cinci infirmiere bulgare şi medicul de origine palestiniană condamnaţi in Libia la pedeapsa capitală şi apoi, prin sentinţă comutată, la inchisoare pe viaţă au ajuns ieri-dimineaţă la Sofia. Decizia eliberării a fost deopotrivă umanitară şi politică, a declarat ieri secretarul general al cancelariei prezidenţiale franceze, Claude Gueant, Parisul fiind unul dintre pionii-cheie in timpul negocierilor cu autorităţile de la Tripoli. Comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita-Ferrero Waldner, a promis că eliberarea celor cinci infirmiere bulgare şi a medicului palestinian, care a primit luna trecută cetăţenia bulgară, va deschide calea "unei relaţii noi şi consolidate intre Uniunea Europeană şi Libia şi va intări legăturile noastre cu regiunea mediteraneană şi cu Africa in ansambul său".

O MASĂ DE OAMENI. Cele şase cadre medicale au aterizat pe aeroportul din capitala bulgară la bordul unui avion special pus la dispoziţie de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Asistentele şi medicul palestinian, căruia i s-a acordat, in urmă cu căteva săptămăni, cetăţenia bulgară, au fost intămpinaţi de preşedintele Bulgariei, Ghiorghi Părvanov, de premierul Serghei Stanişev, de preşedintele Parlamentului, Ghiorghi Pirinski, de alţi oficiali de la Sofia, precum şi de mii de oameni simpli. Vestea eliberării celor şase s-a auzit la Sofia incă de luni seară, cănd rudele infirmierelor s-au deplasat la aeroport. Abia marţi dimineaţă, familiile s-au reintregit.

GRAŢIAŢI. Sosirea acasă a celor şase a coincis, aşa cum preconizase presa de la sud de Dunăre, cu semnarea de către Părvanov a unui decret prezidenţial pentru graţierea "condamnaţilor". Preşedintele bulgar a ţinut chiar să mulţumească partenerilor europeni care au contribuit la rezolvarea acestui caz. Liderul de la Sofia s-a declarat recunoscător in special pentru eforturile depuse de Franţa, mai ales de soţia preşedintelui francez, Cecilia Sarkozy, şi de comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner.

Â

MULŢUMIRE. Intr-un comunicat de presă transmis ieri de la Bruxelles se arăta că "preşedintele Franţei şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, salută acest gest de umanitate al Libiei şi al liderului acestei ţări şi işi asumă angajamentul de a face tot ceea ce le stă in putere pentru a ajuta copiii bolnavi de SIDA".

Cei doi oficiali "şi-au exprimat profunda gratitudine faţă de poporul qatariot şi faţă de emirul Qatarului, a căror mediere a ajutat la obţinerea acestui deznodămănt fericit", se mai arată in comunicat.

Gaddafi i-a tras clapa Ceciliei Sarkozy

Vizita la Tripoli a soţiei preşedintelui francez, Cecilia Sarkozy, a secretarului general al cancelariei prezidenţiale franceze, Claude Gueant, şi a comisarului european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, l-a ţinut treaz toată noaptea de luni spre marţi pe liderul de la Elysee. Soţia sa, Cecilia, trebuia să se intălnească cu preşedintele Gaddafi. Dar liderul libian s-a lăsat aşteptat, apoi a anulat intrevederea. Nici Benita nu a avut succes. Intrevederea cu şeful diplomaţiei externe libiene nu a mai avut loc. Preşedintele francez este aşteptat zilele acestea in capitala Libiei.

Troc de nota 10

Libienii au negociat pănă in ultima clipă eliberarea cadrelor medicale. Săptămăna trecută, familiile copiilor infectaţi au primit căte un milion de euro, prin Fundaţia Gaddafi. Libia a cerut normalizarea relaţiilor cu UE, regimul de la Tripoli reuşind să obţină finanţări pentru construirea unei autostrăzi şi a unei căi ferate. Gaddafi vrea o şosea modernă care să lege Libia de Tunisia şi Egipt, dar şi o cale ferată nouă care să unească intre ele siturile arheologice de pe teritoriul libian.

×
Subiecte în articol: externe preşedintele