x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

28 Feb 2007   •   00:00
AMBASADORII-SPIONI. Ministerul polonez de Externe traverseaza o perioada de criza, in urma publicarii unui raport de activitate a fostului serviciu de informatii militare, WSI, potrivit caruia o serie de ambasadori si atasati militari ar fi desfasurat actiuni de spionaj, relateaza Financial Times, preluat de Mediafax. Posibila demitere a ambasadorilor care au cooperat cu WSI "ar putea transforma Polonia in tinta tuturor glumelor", a declarat Dariusz Rosati, fost ministru de Externe. "Diplomatii nu ar trebui retrasi doar pentru ca au intrat in contact cu serviciile secrete", a adaugat el.

IDEI. Lituania si Georgia depun eforturi comune pentru stabilirea unei strategii care sa il ajute pe presedintele Belarus, Aleksandr Lukasenko, sa iasa din impasul creat de disputa cu Rusia referitoare la pretul resurselor naturale, relateaza publicatia electronica EUObserver. O varianta ar fi retragerea dictatorului belarus intr-o tara prietena, precum Venezuela, in vreme ce un alt scenariu ar fi initiera unei politici de apropiere de UE prin eliberarea detinutului politic Aleksandr Kozulin.

PAREREA UCRAINEI. Statele Unite ar fi trebuit sa consulte Ucraina si Rusia cu privire la planurile sale de amplasare a unui sistem de aparare antiracheta in estul Europei, a declarat premierul ucrainean Viktor Ianukovici, citat de Reuters si preluat de Mediafax. "Problemele amplasarii ar fi trebuit discutate inainte cu toata lumea, inclusiv cu Ucraina si Rusia. Europa nu ar trebui dezbinata, asa cum a fost inainte de razboiul din Irak", a declarat Ianukovici pentru cotidianul german Handelsblatt, intr-un interviu publicat in editia de marti.

ATAC LA VICE. Un atac sinucigas care il viza pe vicepresedintele SUA, Dick Cheney, a facut 20 de victime in apropierea unei baze americane din Afganistan. Explozia s-a produs la Bagram, unde oficialul american efectua o vizita-surpriza. "Vicepresedintele este teafar", a precizat purtatorul de cuvant al lui Cheney. Din relatarile corespondentului Reuters reiese ca delegatia vicepresedintelui nu si-a dat seama de explozie decat dupa ce a auzit sirenele.

BAE, TRASA LA RASPUNDERE. O instanta britanica a cerut companiei de armament BAE Systems sa explice cum a ajuns in posesia unor informatii "strict confidentiale" ale organizatiei neguvernamentale Campania Impotriva Traficului cu Arme (CAAT), relateaza ziarul The Independent. Obtinerea informatiilor a survenit in momentul in care CAAT pregatea declansarea unei anchete legate de o decizie a Guvernului Blair, prin care Biroul pentru Fraude Grave (SFO) a fost obligat, in decembrie 2006, sa renunte la investigarea acuzatiilor de coruptie la adresa BAE.

×
Subiecte în articol: externe