x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

28 Sep 2006   •   00:00

IRLANDA - Premier imprumutat de prieteni

Premierul irlandez, Bertie Ahern (foto stanga), a recunoscut ca a primit 50.000 de euro de la zece prieteni in perioada in care era ministru de Finante. Aceasta suma avea ca scop plata facturilor intr-o perioada in care era pe cale de a divorta de sotia sa, a explicat Ahern, potrivit AFP. Premierul irlandez este supus presiunilor dupa ce un cotidian a dezvaluit ca un tribunal din Irlanda ancheteaza varsarea unei sume de bani in conturile premierului. (Ana Ilie)

UNGARIA - Scuzele premierului catre alegatori

Premierul socialist ungar, Ferenc Gyurcsany, si-a prezentat ieri scuzele publice pentru ca a mintit in privinta programului de austeritate economica pe care intentiona sa il aplice. "Nu credeam ca alegatorii nostri vor intelege un discurs atat de direct" pe tema reformelor necesare, a explicat el in cadrul Consiliului de ministri, in prezenta presei de la Budapesta. Ungurii manifesteaza de mai bine de o saptamana la Budapesta, cerand demisia premierului, dupa ce un post de televiziune din Ungaria a difuzat o inregistrare in care Gyurcsany recunostea in termeni foarte duri, in timpul unei reuniuni cu usile inchise a partidului sau, ca a ascuns in mod deliberat amploarea masurilor de austeritatea pe care intentiona sa le adopte, pentru a castiga alegerile din aprilie. (Ana Ilie)

RAPORT - S-a aplicat modelul Afganistan la Madrid

Tehnicile de declansare a bombelor, folosite de autorii atentatelor din martie 2004 de la Madrid, au fost predate intr-o baza de antrenament din Afganistan, se arata intr-un raport al politiei. Potrivit documentului confidential citat de cotidianul El Pais, este vorba despre tehnici care folosesc vibratiile telefoanelor mobile pentru a declansa in mod simultan exploziile. In spatele atentatului de la Madrid se afla grupul islamist combatant marocan, care actioneaza si la Jalababad, in Afganistan, si care promoveaza jihadul (razboiul sfant) in Spania. Pentru atacul terorist din 2004, 29 de persoane au fost inculpate. (Anca Aldea)

RUSIA - Putin nu poate decat doua mandate

Presedintele rus, Vladimir Putin, nu mai este dorit in fruntea statului. Comisia Electorala Centrala a respins ieri ideea sustinerii unui referendum prin care presedintele sa fie creditat cu un al treilea mandat. Un grup de initiativa regional din Federatia Rusa a propus chestionarea populatiei cu privire la parerea acesteia in legatura cu posibilitatea ca seful statului sa se afle la putere mai mult de doua mandate consecutive. Constitutia limiteaza la doua numarul mandatelor consecutive, a declarat, pentru AFP, un purtator de cuvant al Comisiei Electorale Centrale. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe