9 iulie 2008
SCUT - Cehia şi SUA au semnat acordul pentru radarul antirachetă
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, şi ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, au semnat ieri, la Praga, acordul bilateral pentru instalarea unui radar american antirachetă pe teritoriul ceh, a informat AFP.
Statele Unite doresc să conecteze radarul la cele zece interceptoare antibalistice care ar putea fi instalate pe teritoriul Poloniei, scopul scutului antirachetă fiind contracararea atacurilor din partea Iranului.
Acordul urmează să fie ratificat de cele două camere ale parlamentului ceh.
Condoleezza Rice, care efectuează un turneu în Europa de Est, se va afla miercuri în Bulgaria.
GAZPROM - Gaze din Asia Centrală la preţ dublu începînd din 2009
Preţul gazelor naturale vîndute de Asia Centrală Rusiei va fi mai mult decît dublu începînd din 2009, a anunţat şeful gigantului gazier rusesc Gazprom, Alexei Miller, fapt care va avea un impact asupra Ucrainei, ale cărei importuri provin în principal din această regiune.
Potrivit agenţiei Interfax, Miller a făcut acest anunţ în cursul unei întîlniri cu premierul rus, Vladimir Putin.
Această creştere va afecta Ucraina, care plăteşte 179,5 dolari pentru mia de metri cubi de gaz turkmen, în timp ce Gazprom îi facturează aceeaşi cantitate de gaz rusesc la tariful de 315 dolari.
Crizele gazului ce izbucnesc periodic între Rusia şi Ucraina pe fondul tensiunilor politice au condus în ianuarie 2006 la o scurtă întrerupere a livrărilor pentru Europa, aproape întreaga cantitate de gaz rusesc destinat UE tranzitînd Ucraina.
Miller a repetat că preţul gazului pe care Gazprom îl vinde Europei Occidentale va fi de 500 de dolari la sfîrşitul anului 2008, faţă de 370 de dolari în martie.
CONDIŢII - Solana cere Belgradului relansarea reformelor
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Javier Solana, a salutat ieri formarea noului guvern proeuropean de la Belgrad, pe care l-a îndemnat să avanseze reformele şi să îndeplinească setul de condiţii necesare apropierii Serbiei de UE, a transmis AFP.
La rîndul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut din nou guvernului sîrb să ia măsurile necesare pentru a ajunge la deplina cooperare cu Tribunalul Penal Internaţional cît mai repede posibil. Acest lucru va permite punerea în aplicare a acordului de stabilizare şi asociere dintre Serbia şi UE, care va deschide calea pentru statutul de candidat, a adăugat Barroso.
Parlamentul sîrb a aprobat luni seară noul guvern al lui Mirko Cvetkovici, format din proeuropeni, dar şi din socialişti partizani ai defunctului regim Miloşevici.
Citește pe Antena3.ro