x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

17 Iul 2008   •   00:00

17 iulie 2008:Propunerea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, ţară care a preluat şi preşedinţia Uniunii Europene, făcută irlandezilor de a repeta referendumul pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, a produs furie în rîndul clasei politice din Dublin


REFERENDUM BIS:Franţa înfurie Irlanda
Propunerea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, ţară care a preluat şi preşedinţia Uniunii Europene, făcută irlandezilor de a repeta referendumul pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, a produs furie în rîndul clasei politice din Dublin. "Irlandezii ar trebui să reia votul (...) iar eu îmi voi exercita dreptul de veto privind orice extindere a Uniunii Europene, dacă aceasta nu va avea instituţii noi”, a declarat Sarkozy. Irlandezii s-au îndîrjit şi mai şi, afirmînd că decizia lor, de a respinge Tratatul ce ar urma să modernizeze şi să adapteze instituţiile europene la noua structură a UE, cu 27 de membri, va trebui respectată de comunitatea europeană. Partidul SinnFein, sigurul care a susţinut refuzul irlandezilor la referendum, a considerat propunerea lui Sarkozy ac fiind "profund jignitoare”. Ministrul de externe irlandez, Micheal Martin, a declarat la rîndul său că Irlanda va studia problema Tratatului în funcţie de "ceea ce serveşte mai bine intereselor Irlandei”.


SANCŢIUNE:Pocurorul afgan, demis pentru că aspiră la preşedinţie
Preşedintele Hamid Karzai l-a demis pe procurorul general al Afganistanului, Abdul Jabar Sabet, pentru că şi-a exprimat public intenţia de a candida la alegerile prezidnţiale de la anul, scrie AFP. Karzai a explicat într-un comunicat adresat presei că anunţul candidaturii sale echivalează cu o demisie, deoarece procurorul general al ţării "trebuie să fie imparţial şi liber de orice apartenenţă politică”. La rîndul său, Sabet a declarat că gestul preşedintelui ţării este "o încălcare a Constituţiei”, explicînd ce legea supremă în stat i-ar fi dat oricum dreptul de a demisiona din funcţie cu 45 de zile înaintea alegerilor.


CURAJ:Hodorkovski cere să fie eliberat
Fostul preşedinte alcompaniei petroliere ruse Yukos, Mihail Hodorkovski, a cerut să fie eliberat anticipat, pentru a ispăşit deja o jumătate din pedeapsa de 8 ani de închisoare, pe care a primit-o după ce a fost condamnat pentru fraudă fiscală. Avocaţii celebrului deţinut rus, care se află într-o închisoare din Siberia, au declarat presei că abia l-au convins să facă cerere de eliberare anticipată. Ei i-au explicat că, o dată cu venirea la Kremlin a noului preşedinte rus, Dmitri Medvedev, şansele de eliberare anticipată sunt fosrte mari, întrucît şeful statului a promis, între altele, şi "independenţa justiţiei”. În vremea fostului preşedinte Vladimir Putin, deţinuţi ca Hodorkovski, despre care se crede că ar fi fost trimis în închisoare la comanda Kremlinului, nici nu ar fi sperat măcar în posibilitatea unor asemenea cereri. Recent, justiţia rusă a dat unele decizii care nu au făcut decît să demonstreze că noul preşedinte are de gînd să-şi respecte promisiunile.

×
Subiecte în articol: externe