CUTREMUR. Un seism cu magnitudinea de 6,0 grade s-a produs marti in provinciile Sichuan si Gansu, din China, a anuntat institutul american de geofizica USGS, citat de CNN. Zona a fost afectata in mai de un cutremur devastator, care a provocat moartea sau disparitia a circa 90.000 de persoane. Seismul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale, potrivit primelor informatii, dupa cum a relatat agentia Reuters preluata de Mediafax. Epicentrul a fost identificat la 1.253 de kilometri sud-vest de Beijing.
CUTREMUR. Un seism cu magnitudinea de 6,0 grade s-a produs marţi în provinciile Sichuan şi Gansu, din China, a anunţat institutul american de geofizică USGS, citat de CNN. Zona a fost afectată în mai de un cutremur devastator, care a provocat moartea sau dispariţia a circa 90.000 de persoane. Seismul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale, potrivit primelor informaţii, după cum a relatat agenţia Reuters preluată de Mediafax. Epicentrul a fost identificat la 1.253 de kilometri sud-vest de Beijing.
ALERTĂ. “Teroriştii” care au comis atacul sîngeros din provincia Xinjiang din vestul Chinei “încearcă să desfăşoare un război violent şi psihologic împotriva Jocurilor Olimpice”, a declarat un oficial chinez de rang înalt din Kashgar, potrivit AFP. Circa 18 “agitatori străini” au fost arestaţi la o zi după atacurile cu bombă soldate cu moartea a 16 poliţişti, potrivit unui oficial al poliţiei din provincia chineză Xinjiang, citat de Reuters, a transmis Mediafax.
IMIGRANŢII COSTĂ. Irlanda cheltuieşte anual 150 de milioane de euro pentru programul social destinat imigranţilor, a relatat The Irish Independent în ediţia electronică. Cetăţeni din 161 de state diferite, din Afganistan până în Zimbawe, primesc alocaţii pentru închirierea de adăposturi. Aceştia reprezintă 39 la sută din cele 63.000 de persoane prevăzute în program, printre ei numărându-se 3.000 de nigerieni, 3.000 de britanici, 1.950 de polonezi, 1.130 de români.
DRONE. Germania şi Italia intenţionează să achiziţioneze avioane americane fără pilot de tipul MQ-9 Reaper, aflate în dotarea aviaţiei militare a Statelor Unite şi folosite în prezent în Irak şi Afganistan, a anunţat Pentagonul, citat de AFP. Italia şi-a exprimat dorinţa de a achiziţiona patru astfel de aparate, iar Germania cinci. Aparatele “Reaper” pot transporta patru rachete de tip Hellfire şi două bombe de 250 de kilograme. Pilotat de la distanţă de un echipaj de două persoane, acest aparat are o autonomie de zbor de 24 de ore, furnizînd imagini şi informaţii.
AMPRENTARE. Iranul va începe amprentarea vizitatorilor din cele trei mari puteri ale lumii, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, care fac presiuni asupra Teheranului pentru întreruperea programului nuclear, potrivit poliţiei, citate de Reuters, a transmis Mediafax. Măsura este una de retaliere faţă de Statele Unite şi Marea Britanie, întrucît cetăţenii iranieni care călătoresc în aceste state sînt supuşi aceleiaşi proceduri, potrivit unui oficial al poliţiei citat de agenţia Irna. Gholamreza Rezaeiyan, şeful poliţiei locale pentru imigraţie, a precizat că “în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii francezi, măsura este menită să faciliteze eliberarea vizelor pentru paşapoarte”. Statele Unite prelevează amprentele digitale şi fotografiile aproape tuturor străinilor începînd cu vîrsta de 14 ani încă din 2004, ca parte a înăspririi măsurilor de securitate în vederea identificării suspecţilor de terorism.
PRESIUNI. Un tabloid sârb susţine că agenţii CIA i-au promis fostului lider al sîrbilor bosniaci Radovan Karadzici, după capturarea sa, o serie de privilegii dacă va păstra tăcerea în legătură cu acordul încheiat cu negociatorul american Richard Holbrooke şi va depune mărturie împotriva lui Ratko Mladici. Potrivit paginii electronice a postului de radio B92, care citează cotidianul sârb Press, CIA i-ar fi propus lui Karadzici o “ofertă de privilegii în închisoare în schimbul păstrării tăcerii”. Potrivit paginii electronice a agenţiei Makfax, care citează acelaşi cotidian, agenţii CIA i-ar fi promis o sentinţă de 40 de ani, pe care să o ispăşească într-o închisoare din Suedia, garantînd siguranţa familiei sale în Serbia, Republica Sprska şi Muntenegru. În cazul refuzării acestei oferte, Karadzici ar fi fost ameninţat că îşi va ispăşi sentinţa într-o închisoare britanică de maximă securitate, împreună cu cei mai periculoşi traficanţi de droguri, criminali în serie şi violatori, spunîndu-i-se că imaginea sa ar fi în totalitate compromisă pentru opinia publică sîrbă. Agenţii CIA ar fi vorbit cu Karadzici la cîteva ore după arestarea sa, la 18 iulie, într-un autobuz din Belgrad, potrivit cotidianului. Autorităţile sîrbe au anunţat însă că acesta a fost arestat la 21 iulie, în timp ce avocatul său pretinde că data exactă este 18 iulie. (Mihaela Mătăchiţă)
Citește pe Antena3.ro