x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

01 Sep 2008   •   00:00

RECUNOAŞTERE. Regiunea separatistă moldoveană, Transnistria, a recunoscut duminică republicile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud ca state independente. “Ne-am recunoscut reciproc”, a declarat liderul transnistrean Igor Smirnov, într-o conferinţă anuală care precedă Ziua Independenţei Transnistriei, la 2 septembrie. Iniţiativa nu va avea cel mai probabil vreun efect asupra izolării diplomatice a Rusiei, comenta Reuters.



RECUNOAŞTERE. Regiunea separatistă moldoveană, Transnistria, a recunoscut duminică republicile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud ca state independente. “Ne-am recunoscut reciproc”, a declarat liderul transnistrean Igor Smirnov, într-o conferinţă anuală care precedă Ziua Independenţei Transnistriei, la 2 septembrie. Iniţiativa nu va avea cel mai probabil vreun efect asupra izolării diplomatice a Rusiei, comenta Reuters. Transnistria nu este recunoscută pe plan internaţional şi, pînă în prezent, nici un stat nu s-a alăturat Rusiei pentru a recunoaşte cele două regiuni georgiene. Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat săptămîna trecută, după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a recunoscut regiunile separatiste, după conflictul cu Georgia.

FURTUNA SECOLULUI. Candidatul republican la Casa Albă, John McCain, a declarat că partidul său ar putea suspenda Convenţia republicană, programată să înceapă luni, la Saint Paul (Minnesota), în cazul în care uraganul Gustav ar provoca un dezastru. Uraganul ar putea provoca o catastrofă similară celei produse de Katrina în 2005. Gustav s-ar putea abate asupra Statelor Unite luni seară sau marţi, cînd va începe, nord), Convenţia republicană. Primarul din New Orleans, democratul Ray Nagin, a anunţat că a ordonat evacuarea oraşului începînd de duminică, calificînd uraganul Gustav drept “furtuna secolului”. Preşedintele american George W. Bush nu va participa cel mai probabil la Convenţie, deoarece Gustav s-ar putea abate asupra statului Louisiana, a anunţat duminică Casa Albă. Administraţia Bush a fost dur criticată pentru modul în care a gestionat situaţia odată cu trecerea uraganului Katrina, în urmă cu trei ani.

SEISM. Cutremurul produs sîmbătă în sud-vestul Chinei a provocat moartea a 27 de persoane şi avarierea a peste 180.000 de locuinţe, afectînd cel puţin 800.000 de locuitori, a anunţat presa chineză duminică. Epicentrul seismului a fost localizat în provincial Sichuan, potrivit Institutului american de Geofizică (USGS). Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 04.30, la o adîncime de aproximativ zece kilometric şi a avut o magnitudine de 5,7 grade. Însă agenţia de presă oficială, China Nouă, a anunţat că seismul a avut 6,1 grade pe scara Richter. O replică cu magnitudinea de 5,6 grade s-a produs în aceeaşi zonă, duminică. Conform agenţiei China Nouă, seismul de sîmbătă a provocat şi rănirea a 350 de persoane, precum şi dispariţia altor trei. Părţi ale provinciei Sichuan, din sud-vestul Chinei, au fost devastate de un cutremur puternic la 12 mai, care a provocat moartea a 70.000 de persoane.

LOCALIZARE. Specialişti din cadrul echipei pentru cooperare cu tribunalul de la Haga susţin că au descoperit locul unde se află fostul lider militar al sîrbilor bosniaci, Ratko Mladici, potrivit cotidianului Glas Javnosti, citat de B92, în pagina electronică. Potrivit unor surse din cadrul structurilor de securitate, localizarea lui Mladici s-a realizat în urmă cu trei săptămîni.  Mladici este căutat de Tribunalul Penal Internaţional pentru a-l  judeca pentru crimele comise în timpul războiului din Bosnia.

DIN ARHIVE. Un diplomat britanic, simpatizant al fascismului, a încercat să pună capăt celui de-al doilea război mondial, propunînd Germaniei naziste să preia controlul asupra Europei, cu condiţia ca Imperiul Britanic să controleze restul lumii, potrivit unor arhive desecretizate, citate de AFP. James Lonsdale-Bryans s-a deplasat la Roma în primele zile ale războiului pentru a încerca să negocieze această propunere cu Ulrich von Hassell, ambasadorul Germaniei în Italia. Arhivele serviciilor de securitate arată că Ministerul de Externe era la curent cu intenţiile lui Lonsdale-Bryans şi că era jenat de activităţile sale. Dar “se pare că Bryans ar fi putut participa la discuţii oficioase”, arată arhivele.

×
Subiecte în articol: externe