x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

01 Mar 2006   •   00:00
LIBER LA MUNCA. Portugalia isi va deschide, de la 1 mai, piata de munca pentru cetatenii a opt tari din Europa Centrala si de Est, care s-au integrat in Uniunea Europeana in 2004, a anuntat luni un reprezentant guvernamental, citat de AFP. Decizia Portugaliei a fost determinata de faptul ca piata muncii nu a suferit prejudicii in cele trei tari membre UE care nu au impus restrictii in momentul extinderii. Marea Britanie, Irlanda si Suedia sunt singurele tari UE care si-au deschis complet piata muncii catre cetatenii din cele opt tari foste comuniste care s-au integrat in 2004.

MORMANT PROFANAT. Un atac cu bomba a afectat grav marti o mica moschee construita de fostul presedinte irakian Saddam Hussein la mormantul tatalui sau, au anuntat politia si oficialii locali, citati de AFP. Potrivit unor oficiali locali, bombele au fost instalate la mormantul tatalui fostului dictator irakian dimineata foarte devreme. Atacul ar putea reaprinde conflictele interconfesionale de dupa atacarea unei moschei siite, saptamana trecuta, care a declansat cea mai grava criza din Irak de la inlaturarea regimului lui Saddam Hussein pana in prezent.

PRIETENIE REFACUTA. Presedintele rus Vladimir Putin a inceput ieri un turneu in Ungaria si Cehia in cursul caruia va incerca sa consolideze legaturile cu cele doua tari, care si-au exprimat ingrijorarea fata de dependenta de gazele livrate de Rusia. Obiectivul lui Putin este de a demonstra ca "Rusia s-a schimbat si nu trebuie confundata cu Uniunea Sovietica", a declarat Serghei Markov, analist apropiat Kremlinului si director al Institutului de Studii Politice de la Moscova. Vizita trebuie sa demonstreze ca relatiile dintre cele doua parti s-au dezvoltat in cursul ultimilor ani", a apreciat ambasadorul Ungariei la Moscova, Arpad Szekely.

LA JUDECATA. Cotidianul New York Times a dat in judecata Departamentul american al Apararii, solicitand instantei sa ordone institutiei sa faca publice documentele referitoare la programul NSA de interceptare a convorbirilor telefonice. Publicatia vrea acces la mai multe documente, printre care toate notele interne si transcrierile mesajelor electronice referitoare la monitorizarea convorbirilor telefonice in absenta unui mandat din partea justitiei. Ziarul new-yorkez doreste de asemenea sa obtina numele persoanelor sau grupurilor identificate in cadrul programului. Departamentul Apararii, in subordinea caruia se afla NSA, nu a comentat inca actiunea cotidianului.

×
Subiecte în articol: externe