x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

22 Feb 2006   •   00:00
PRIMUL CAZ. Virusul H5N1, in forma sa inalt patogena si transmisibila la om, a fost descoperit, pentru prima data, in Ungaria, la trei lebede gasite moarte in sudul tarii, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andras Batiz. Ungaria a devenit astfel a saptea tara europeana unde au fost descoperite pasari bolnave. In ultimele zile, virusul H5N1 a fost identificat succesiv in Slovenia si Austria, tari vecine Ungariei. Grecia, Italia, Germania si Franta sunt, de asemenea, afectate.

SOLUTIA NATO. In ciuda amenintarilor crescande din partea Iranului la adresa Israelului, se intrevede o solutie, materializata prin intrarea acestei tari in NATO, relateaza cotidianul Washington Post. Pacea cu palestinienii ar fi putut sa rezolve problemele israelienilor, dar victoria Hamasului in alegeri a dat peste cap planurile de pace in Orientul Mijlociu, asa ca o pecetluire a relatiilor cu UE si cu NATO pare a fi singura cale prin care Israelul ar putea sa-si asigure securitatea. (Maria Toader)

INFORMATII CONTRADICTORII. Un post de televiziune din Republica Srpska a anuntat ieri arestarea generalului Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia inculpat de Tribunalul Penal International (TPI) pentru rolul jucat in asediul orasului Sarajevo si in masacrarea, la Srebrenita, a 8.000 de musulmani. Informatia a fost insa dezmintita oficial de autoritatile de la Belgrad, cat si de purtatorul de cuvant al procurorului TPI, care a declarat "ca nu are cunostinta de existenta unei astfel de operatiuni de capturare a generalului fugar". (Maria Toader)

NOI TRUPE. Australia va trimite inca 200 de militari in Afganistan, care sa ajute trupele olandeze implicate in misiuni de reconstructie a tarii, a anuntat marti premierul australian, John Howard. Trupele Fortei Australiene de Aparare (ADF) vor pleca in Afganistan la sfarsitul lunii iulie pentru o perioada de doi ani, ridicand astfel la aproximativ 500 numarul total al militarilor australieni din aceasta tara, a precizat Howard.

S-AU RAZGANDIT. Ministrul iranian de Externe a negat ca Teheranul ar dori "stergerea de pe harta" a Israelului, explicand ca aceasta afirmatie a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad a fost inteleasa gresit, relateaza Reuters. "Nimeni nu poate sterge o tara de pe harta. Europa a inteles gresit ceea ce a spus presedintele nostru", a explicat Manouchehr Mottaki. "Cum este posibil sa stergi o tara de pe harta? Presedintele s-a referit la regim, unul pe care noi nu il recunoastem", a subliniat el.

OMNIPREZENT. Inconjurat de tineri care in fata camerelor ii multumesc pentru invatamantul gratuit sau de pensionari care il glorifica vorbind despre pensiile lor, Aleksandr Lukasenko este omniprezent in campania pentru alegerile prezidentiale din Belarus, care vor avea loc la 19 martie. "Batka" pentru unii, "Luka" pentru altii, presedintele belarus este calificat de Occident drept ultimul dictator din Europa. Presa si televiziunea nu contenesc sa-l preamareasca, in timp ce candidatul opozitiei ii multumeste ironic pentru ce a facut pentru tara si il implora sa plece, pentru ca societatea sa poata progresa.

SUB SEMNUL INTREBARII. Sansele ca Romania si Bulgaria sa adere la timp la Uniunea Europeana sunt din ce in ce mai reduse, apreciaza publicatia germana Mitteldeutsche Zeitung. Este invocata disponibilitatea tot mai mica a unor state membre cum este Franta sau Olanda de a se implica in procesul extinderii, precum si opinia publica din aceste tari. "Nici un guvern nu poate ignora parerea cetatenilor", mai scrie Mitteldeutsche Zeitung, potrivit publicatiei electronice Sofia Echo.
×
Subiecte în articol: externe