KUWAIT. Presedintele Parlamentului kuwaitian a respins luni cererea noului emir, seicul Saad Al-Abdallah Al-Sabah, de a convoca in cursul serii o sedinta extraordinara a Camerei pentru a depune juramantul de investire. Cererea "continea un ordin al emirului care solicita organizarea unei sedinte extraordinare pentru a depune juramantul" luni seara. Guvernul a cerut oficial Parlamentului sa-l destituie pe noul emir in
cursul unei sesiuni extraordinare care va avea loc marti, incepand de la ora 7:00 GMT (9:00, ora Romaniei). "Consiliul de Ministri are dovada ca Majestatea Sa, emirul tarii, si-a pierdut capacitatea de a-si exercita prerogativele constitutionale din cauza starii sale de sanatate", se spune intr-o scrisoare adresata de Guvern Parlamentului.
"SPIONITA". Serviciile speciale ruse (FSB) au afirmat luni ca au demascat patru "spioni" britanici cu statut diplomatic si ca au descoperit ca sume importante de bani au fost oferite de diplomati britanici unor organizatii neguvernamentale ruse. "Ancheta continua", a declarat un purtator de cuvant al FSB, precizand ca patru "diplomati" britanici "sunt suspectati ca au efectuat actiuni de spionaj", recurgand mai ales la un dispozitiv de transmitere de date extrem de sofisticat, ascuns intr-o piatra dintr-un parc, "un fel de cutie de scrisori electronica". Ministerul britanic de Externe s-a declarat luni "ingrijorat si surprins" de aceste acuzatii. Un purtator de cuvant a respins si "toate acuzatiile de conduita incorecta in relatiile Marii Britanii cu organizatiile neguvernamentale ruse".
INCA 4 ANI. Mehmet Ali Agca, cetateanul turc care a incercat sa il asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea in 1981 si care a fost incarcerat din nou vineri la Istanbul, dupa o scurta perioada de libertate, va fi eliberat din inchisoare in anul 2010. Agca s-a intors vineri in inchisoarea Kartal, situata in partea asiatica a Istanbulului, de unde fusese eliberat cu opt zile in urma gratie unei recalculari a pedepsei si a unei amnistii mai vechi. Curtea de Casatie a anulat insa decizia de eliberare. Potrivit unui nou calcul al procurorilor din Kartal, Agca va parasi penitenciarul la 18 ianuarie 2010.
CIA, LA INTEROGATORIU. Guvernul de la Roma a cerut Washingtonului sa permita procurorilor italieni sa-i interogheze pe teritoriul SUA pe cei 22 de agenti CIA acuzati de rapirea clericului musulman Abu Omar, la Milano, in anul 2003. Ambasada SUA la Roma nu a putut fi contactata pentru comentarii. Magistratura din Milano a acuzat un grup format din agenti CIA ca l-ar fi rapit pe clericul musulman Hassan Mustafa Osama Nasr, alias Abu Omar, de pe o strada din Milano, in anul 2003, transferandu-l in Egipt, unde el a afirmat ca ar fi fost torturat. Potrivit celor mai recente informatii, Nasr s-ar afla inca in custodia autoritatilor egiptene. Procurorii doresc sa discute in special cu fostul sef al biroului CIA de la Milano, Robert Seldon Lady, principalul suspect in acest caz, care se presupune ca s-ar afla in Statele Unite. (Camelia Muntean)
POZA BUCLUCASA. Cel putin cinci fotografii il infatiseaza pe presedintele american, George W. Bush, impreuna cu Jack Abramoff, reprezentantul unei companii de lobby, aflat in centrul unui scandal de coruptie, informeaza revista Time.
Casa Alba a incercat sa ascunda orice contact cu Jack Abramoff, care a pledat vinovat luna trecuta in cazul acuzatiilor de frauda si a fost de acord sa-i ajute pe procurori in investigatiile privind coruptia din Congresul Statelor Unite. Casa Alba a declarat ca Bush nu il cunoaste pe Abramoff si nu isi aminteste sa-l fi intalnit, dar acesta a participat la doua receptii organizate cu ocazia sarbatorii Hannukah si la cateva intalniri cu personalul de la Casa Alba.