x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Investiţiile străine părăsesc Japonia

Investiţiile străine părăsesc Japonia

de Sînziana Stancu    |    16 Mar 2011   •   20:42

Ţara Soarelui-Răsare, unde ipoteza unui dezastru nuclear tinde pe zi ce trece să devină realitate, se confruntă acum cu exodul firmelor străine din oraşele afectate de radiaţiile emanate de reactoarele uzinei nucleare de la Fukushima. Companii mul­ti­na­ţio­na­le, bănci străine, producători şi lan­ţuri de magazine străine le-au propus angajaţilor lor din Japonia să pă­răsească Tokio şi celelalte oraşe afectate de radioactivitate şi să se mute în zone mai sigure, eventual în cele de sud ale arhipelagului. Giganţii nor­dici, ca Ikea şi H&M (Hennes&Mauritz), care au mii de angajaţi în Japonia (Ikea, 2000 şi H&M, 900), au fost primii care au lansat aceste pro­puneri. H&M a închis deja nouă dintre magazinele sale din Tokio şi Yokohama. Şi grupul suedez de echipamente industriale Atlas Copco le-a oferit celro aproximativ de angajaţi să se mute din Tokio în Osaka sau Nagoya. Cât priveşte companiile aeriene Finnair şi SAS, acestea au anunţat că au luat măsuri pentru a-şi proteja angajaţii, suprimând sejururile de escală în Tokio.

Băncile străine au început şi ele să-şi ia zborul din Tokio, pe măsură ce nivelul de radioactivitate creşte. BNP Paribas, Standard Chartered şi Morgan Stanley s-au numărat prin­tre primele bănci străine al căror personal a plecat încă de vineri, după producerea seismului urmat de valul catastrofal, scrie AFP. Personalul expatriat al multor bănci străine din Tokio reprezintă doar 10% din cel total, însă mulţi dintre angajaţii străini în reprezentanţele din Japonia se află în funcţii-cheie în cadrul acestor instituţii, aşa că plecarea lor ar putea avea un impact important.

Ofertele de "exod" le folosesc acum firmelor de avioane private de transport, care sunt din ce în ce mai solicitate pentru zboruri de evacuare din Japonia. Acestea şi-au mărit ta­rifele chiar şi cu 25%.

Cu toate informaţiile şi veştile alarmante despre situaţia din Ţara Soarelui-Răsare, japonezii îşi menţin, aparent, sângele rece, aşa cum sunt educaţi de mici. Rabdă de frig, foame sau sete, îşi acceptă soarta şi par să nu se predea în faţa greutăţilor. Spun că nu le e frică de moarte, aşa cum au declarat vreo 50 de specialişti care au mai rămas din cei 800, la Fukushima, să se lupte cu reactoarele care "fierb" şi sunt pe cale de a provoca un dezastru mai mare decât cel de la Cernobîl, dacă nu vor fi "stinse" la timp.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia